fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Koliko krovne kutije i nosači povećavaju potrošnju goriva

Čak i prazan krovni nosač može dodati do 15% računu za gorivo. Krovne kutije i držači treba ukloniti ako ih nećete koristiti.

blank
Foto: Subaru

Krovna kutija teži u proseku između 15 i 20 kilograma, povećava otpor vazduha i potrošnju goriva do dva litra. Budimo malo precizniji. Znate da su automobili dizajnirani da budu aerodinamički najefikasniji ako im ništa ne dodate.

Ako ste primorani da to učinite, uklonite sve nakon upotrebe ili ste u grupi ljudi kojima nije problem da plate veći račun za gorivo, a takvih je malo. Jedna studija je otkrila 50% povećanje potrošnje goriva sa krovnim kutijama, ali ovo je i dalje ekstreman slučaj, piše B92.

Obično vozači troše između 10 i 25% više na gorivo zbog svoje krovne kutije. To je zato što povećanje prednje površine negativno utiče na aerodinamiku. Čak i prazan krovni nosač može dodati do 15% računu za gorivo.

Dodatna težina i otpor vazduha krovne kutije, bicikla ili prtljaga pričvršćenog na krov pogoršavaju situaciju. Što je veća brzina i aerodinamičnost vozila, efekat je veći. Druga studija pokazala je zanimljive rezultate sa krovnim nosačima za bicikle.

Kod njih automobil troši oko 10 odsto goriva na 100 km nego bez njih. Sa opterećenim biciklima (na krovu) potrošnja je 25 odsto veća.

Izvor: B92.net