fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Koliko goriva vam ostaje na rezervi?

Sa nekim vozilima preći ćete više od 70km na rezervi, a sa drugima manje od 40 km, sve zavisi od stila vožnje, kao i to vozite li u gradu ili na autoputu…

blank
Foto: Fokus.ba

Uključi li se žuta lampica na instrument tabli koja sugeriše da je vaše vozilo na rezervi, neke će vozače uhvatiti panika, a neki će iskusno cediti posljednju kap goriva iz rezervoara, što ne preporučujemo jer česta vožnja na minimumu može dovesti do oštećenja pumpe goriva (ne podmazuje se kako bi trebala), a i filtera goriva u koji mogu ući sitne nečistoće ili talog sa dna rezervoara.

Ali još uvek ima onih koji ne odustaju od toga da žive opasno, na rubu uključivanja žute lampice i dosipanja goriva za 500 dinara. Treba biti iskren i reći da ne živimo u ekonomskom obilju pa mnogi od nas već godinama nisu napunili rezervoar do vrha.

Koliko automobil može preći na rezervi? Mnogo je merenja i istraživanja, ali samo vi znate koliko vam automobil u proseku troši, a to je najvažniji podatak. Pretpostavlja se da na rezervi ostaje oko 5 litara goriva, ali do tačne količine ćete doći na najjednostavniji način. Kada se uključi rezerva, brzo na benzinsku stanicu i napunite rezervoar do vrha. Oduzmite taj broj od kapaciteta rezervoara goriva u fabričkim podatcima (npr. 55 minus 49). Dobili ste količinu goriva koja vam ostaje u rezervoaru nakon što se uključi lampica. Pogledajte i prosečnu potrošnju pa usporedite sa količinom goriva koja vam je ostala u rezervoaru.

Sa nekim vozilima preći ćete više od 70 km na rezervi, a sa drugima manje od 40 km, sve zavisi i o stilu vožnje, vozite li u gradu ili na autoputu, gde se troši više goriva ili na putevima sa ograničenjem 80 km/h gde ćete biti najekonomičniji. Međutim, zbog vašeg duševnog mira i sigurnosti uvek je dobro znati koliko goriva ostaje u rezervoaru nakon što se uključi žuta lampica.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *