fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Koliko dugo bi trebalo da sačekate posle pića, pre nego što ponovo sednete za volan?

Sa alkoholom treba biti oprezan, pogotovo sa procenom kada se može voziti…

blank
Foto: Ilustracija Shutterstock

O opasnostima alkohola u vožnji ne treba trošiti reči. Mnogi vozači, nažalost, ne čekaju otrežnjenje i pripiti sedaju za upravljač vozila, a mnogi misle da su spremni za vožnju pola sata ili sat nakon pića. To, nažalost, nije tačno i preterano samopouzdanje takođe može da bude opasno.

Alkohol dugo ostaje u organizmu. U Velikoj Britaniji je u periodu od 5 sati ujutro do 11 prepodne kažnjena četvrtina vozača zbog vožnje u pijanom stanju (a tamo je dozvoljeno 0,8 promila). Šta nam to govori? Nakon noćne pijanke, alkohol se zadržava u organizmu i vozači još uvek nisu spremni da sednu za upravljač automobila.

Dakle, sa alkoholom treba biti oprezan, pogotovo sa procenom kada se može voziti. Kako će alkohol delovati na vas? To zavisi od pola, starosti, metabolizma, masa konzumenta, vrste alkohola, o tome šta ste jeli pre pića, nivoa stresa kome ste izloženi… Britanska organizacija za bezbednost saobraćaja Road Respect analizirala je konzumaciju alkohola i sposobnost za vožnju i izdala preporuke perioda vremena koliko bi trebalo čekati nakon pića, odnosno koliko dugo alkohol ostaje u organizmu, prenosi Revija HAK.

Čaša vina (13,5 odsto alkohola):

jedno piće- 3,5 sata
dva pića- 7 sati
tri pića- 10,5 sati
četiri pića- 14 sati
pet pića- 17,5 sati

Čašica žestokog pića (40 odsto alkohola):

jedno piće- 1,5 sat
dva pića- 3 sata
tri pića- 4,5 sata
četiri pića- 6 sati
pet pića- 7,5 sati

Pivo, lager (5 odsto alkohola):

jedno piće- 2,5 sata
dva pića- 5 sati
tri pića- 7,5 sati
četiri pića- 10 sati
pet pića- 12,5 sati

Izvor: Revija HAK