fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Koliki je profit po jednom prodatom novom automobilu?

Plaća se ime, plaća se prestiž… Većina proizvođača automobila ostvarila je veći profit prošle godine, pored toga što je prodato manje vozila.

blank
Foto: autoexpress.co.uk

Ferrari je još uvek prvak automobilske industrije, a sledi ga Tesla, ali brojke američke marke električnih automobila su daleko od italijanskog sportskog brenda, prenosi revijaHAK.

Prošle godine Ferrari je ostvario oko 94.500 eura dobiti po automobilu. Tesla je na drugom mestu sa više od 6.100 eura dobiti po prodatom automobilu. Analizu je objavio portal Motor1.

Nisu samo Ferrari i Tesla dobro prošli. Izveštaj pokazuje da je 19 najvećih proizvođača automobila u svetu u proseku zaradilo više novca po prodatom automobilu prošle godine. Dobit je pala sa 1168 eura po prodatom automobilu u 2019. na 811 eura u 2020., da bi se prošle godine povećala na čak 1903 eura po prodatom automobilu.

Proizvođači su se prilagodili pandemiji i nedostatku čipova, koji su pogodili automobilski sektor. Prema rečima stručnjaka, industrija se uglavnom fokusirala na proizvodnju najprofitabilnijih modela kao što su SUV-ovi i električna vozila. Takođe su smanjeni popusti i povećane cene.

Izvor: RevijaHAK