fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Kolike su kazne na putevima ka omiljenim srpskim letovalištima

U Grčkoj će vas nevezivanje pojasa koštati 350 evra, telefoniranje 100, a prevoz dece van sigurnosnog sedišta 350 evra. Prekoračenje brzine u naselju kažnjava se od 100 do 500 evra.

blank
Foto: Everyonephoto Studio/Shutterstock

Mnogi su zbog pauze od godinu dana usled pandemije zaboravili da nepropisna vožnja može skupo da ih košta u susednim zemljama, naročito u Grčkoj i Bugarskoj.

Prva zemlja kroz koju prolazimo na putu ka Grčkoj je Makedonija, gde su obavezna upaljena oborena svetla, inače je kazna 15 evra, dok je kazna za nevezivanje pojasa 40 evra, koliko košta i telefoniranje tokom vožnje, podseća RTS.

Ukoliko nemate dečje sedište, kazna je 35 evra, a za prekoračenja brzine od 45 do 300 evra. Preticanje preko pune linije je takođe 300 evra, kao i prolazak kroz crveno svetlo.

Plaćanje nije u gotovini na licu mesta, već u banci, pa ćete dodatno izgubiti vreme tražeći veće naselje gde ćete platiti kaznu, posle čega ćete dobiti pasoš.

Oprez u Grčkoj

U Grčkoj nevezivanje pojasa staje 350 evra, telefoniranje 100, a prevoz dece van dečjeg sedišta 350 evra.

Prekoračenje brzine u naselju kažnjava se od 100 do 500 evra.

Nedržanje odstojanja na auto-putu je novina u Hrvatskoj i ono se kažnjava sa 150 evra.

„Zbog toga preporučujem da voze na rastojanju, ako ga vremenski opredeljujemo bar tri sekunde, ako ga opredeljujemo prostorno, to je oko 70 do 100 metara pri brzinama od 100 do 120 kilometara na sat“, upozorava profesor Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Ukoliko ste se odlučili za letovanje u Bugarskoj, treba da znate da je kazna za neupaljena oborena svetla 30 evra, za nevezivanje pojasa 25 evra, a za preticanje preko pune linije 50 evra.

Izvor: B92.net