fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Koji automobil može najduže na rezervi?

Koliko god da vodite računa o nivou goriva u svom rezervoaru, često se dogodi da vam se upali lampica za „rezervu“.

blank
Foto: pixpack/Depositphotos

Iako savremeni automobili sami pružju informaciju koliko još kilometara možete da pređete sa preostalim gorivom, taj podatak je često netačan, pa vozač ne može da se potpuno osloni na njega.

Koliko koji automobil može da pređe kilometara nakon što se uključi pomenuta lampica pre svega zavisi od stila vožnje, konfiguracije puta, tima automobila, pogonskog goriva, ali značajno i od proizvođača.

Tim problemom se pozabavila ekipa sajta „Compare The Market“ koja je testirala 96 modela 26 različitih proizvođača kako bi utvrdila koji automobil ima najveću autonomiju na čuvenoj „rezervi“ i na osnovu toga su napravili prosek za svakog proizvođača.

Napravili su konačnu listu po pet najboljih i najgorih brendova kada je u pitanju autonomija na „rezervi“, te kod svakog izdvojili i određeni model koji se posebno ističe.

Najgorih 5:

KIA – nisu prezerano pouzdani kada je u pitanju autnomija u Južnoj Koreji, bar ne u redovima onog „manjeg“ predstavnika auto-industrije ove zemlje. KIA ima prosečnu autonomiju 74,1 km, a nizak prosek umnogome „duguje“ modelu Picanto koji može da pređe samo 51,7 km na rezervi.

Mitsubishi – još više ćete se unesrećiti sa rezervom ako ste vlasnik ove japanske marke. Njeni modeli u proseku imaju domet od 71,6 kilometara.

Porsche – ako ste za volanom 911 lako ćete biti najbrži na putu, ali ako vam se upali lampica, brzo potražite najbližu pumpu. Prosek ove marke je 70,2 km.

FIAT – s obzirom da ga uglavnom kupuje radnička klasa, ako to i dalje postoji, očekivalo bi se od italijanskog giganta da je pouzdan u ovom segmentu.

Međutim, FIAT automobili u proseku imaju autonomiju od svega 66,7 km sa gorivom na rezervi. Taj prosek na dole posebno „vuče“ popularni gradski model 500, koji ima domet od svega 59,7 km.

MINI – ako ste slabi sa živcima, a često vam se pali lampica, poslednji automobil koji želite da imate je MINI. Popularni engleski proizvođač vam omogućava samo 60,38 km na „rezervi“.

Najboljih 5:

BMW – u prvih pet je popularni premijum iz Bavarske čija vozila imaju prosečnu autonomiju „na lampici“ 87,3 kilometara. Šampion unutar kuće je Serija 5 sa 110 km.

Volkswagen – na četvrtom mestu je gigant iz Volfsburga sa prosekom od 87,6 km. Najveću autonomiju ima Passat koji može da pređe 120 km, po čemu je rekorder među pojedinačnim brendovima.

Lexus – treće mesto na podijumu zauzeo je neočekivano Toyotin premijum podbrend. Između ostalih, model RX može da pokrije 88,4 km samo sa gorivom na rezervi.

Ford – vicešampion kilometraže kada gori lampica je pionir savremene auto-industrije. Sa Fordivom automobilima u proseku možete da pređete 88,4 km na rezervi, a najpouzdaniji model je Mondeo sa dometom od 112 km, a u stopu ga prate S-Max i Galaxy.

Volvo – ako tražite automobil sa kojim ćete najmanje brinuti koliko još imate vremena da pronađete benzinsku pumpu, kupite Volvo.

Prosečna kilometraža automobila švedskoj proizvođača na rezervi je 94,7 kilometara. Najveću autonomiju među pojedinačnim modelima ima V40 koji samo na „rezervi“ može da pređe 113 km.

Izvor: B92.net