fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Koji auto delovi se zamenjuju u malom servisu?

Jedan od osnovnih ciljeva svakog vlasnika automobila jeste da isti što duže potraje, te se u skladu sa tim s vremena na vreme moraju zamenjivati auto delovi u okviru velikog i malog servisa.

blank
Foto: autoexclusive.rs

Kako biste mogli da računate na to koji od njih se kada zamenjuju i u kom roku, a i kako biste mogli da planirate koje od njih ćete kupiti kao nove, a koje možete nabaviti i kao polovne, donosimo Vam sledeća uputstva i savete.

Auto delovi koji se zamenjuju u malom servisu

Mali servis podrazumeva postupak u toku kog se menjaju auto delovi u okviru kočionog i sistema kvačila, izuzetno važni za pravilno funkcionisanje svakog auta, bez obzira na njegovog proizvođača.

Pošto se mali servis radi češće, i to na pređenoj kilometraži do 10 000 km, trebalo bi u okviru njega proveravati i tečnost (ulje u menjaču, antifriz, kočionu tečnost itd.), dok je zamena filtera i ulja takođe preporučljiva i, kod ozbiljnih automehaničara, podrazumevana.

U okviru malog servisa trebalo bi, uz sve navedeno, da budu očišćeni i auto delovi kao što su AGR ventili, klapne i dizne, koji često uzrokuju poteškoće sa paljenjem, slabu vuču i uopšte loše performanse. Razlog svemu navedenom je i loš kvalitet goriva, te u skladu sa tim treba biti obazriv i redovno sprovoditi mali servis

U kojim slučajevima dolaze u obzir polovni auto delovi?

Postoje određene popravke u okviru kojih je dozvoljeno da se koriste i polovni auto delovi, te na taj način uštedi novac. Iako se uvek predlaže da koristite nove elemente, i to one koje ćete nabaviti kod ovlašćenog prodavca, u slučajevima kao što je zamena retrovizora, kvaka i menjača, možete se slobodno okrenuti i onim već korišćenim, a koji su u dobrom stanju.

Za sve vlasnike automobila koji su imali tu nesreću da pretrpe sitnije udese ili na drugi način oštete stakla i branike, ali i limariju, biće veoma radnosna vest da se ovi auto delovi bez bojazni mogu nabaviti i kao polovni.

Isto važi i za sve one kojima se pokvarila sirena, ili im je unutrašnjost auta na bilo koji način oštećena, jer se sedišta i tapacirung takođe mogu bez bojazni koristiti ako ih nabavite u polovnom stanju.

Tome treba da budu dodati i auto delovi kao što su farovi, migavci i svetla, koji se neretko oštećuju, a njihova zamena na ovaj način manje košta.

Izvor: autonadlanu.com