fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Koje marke automobila su najlakše za održavanje?

Kada dođe trenutak kupovine automobila, svi se obično vodimo generalnim savetima – potrebno je da obratimo pažnju od koga kupujemo vozilo, za koju namenu ga kupujemo, koji je budžet koji smo spremni da izdvojimo, u kom je stanju vozilo koje kupujemo, ukoliko kupujemo polovno vozilo, i slično.

blank
Foto: wired.com

Pored redovnih troškova servisa, registracije, osiguranja i dodatnih stavki, potrebno je razmišljati i o svim potencijalnim nepredvidivim troškovima koji mogu da nas zateknu nespremne. Obično kada dođe do kupovine automobila ne razmišljamo mnogo o dostupnosti rezervnih delova i servisa, ali je to ključno kod održavanja četvorotočkaša.

Smatra se da su dodatne popravke, pronalazak i zamena rezervnih delova mnogo jeftinije na polovnim vozilima u odnosu na nova vozila. Sa druge strane, uz nova vozila dobija se i garancija iz salona, koja obezbeđuje određeni broj godina u potpunosti besplatne servise, popravke i slično.

Takođe, smatra se da je i potrošnja goriva mnogo manja kada su noviji tipovi vozila u pitanju u odnosu na stare zbog motora novije generacije, koji na efikasniji način koriste pogonsko gorivo i stoga postižu bolje performanse. Pored toga, oni smanjuju zagađenje vazduha, a i manja zapremna motora svakako dodatno štedi novac prilikom registracije vozila. U nastavku ti donosimo predloge marki i modela četvorotočkaša za koje važi mišljenje da su najlakši za održavanje.

1. Toyota

Za ovu marku važi mišljenje da je dosta skupa kada je sama kupovina u pitanju, ali je zato pravi pogodak kada dođe do momenta održavanja i dugovečnosti! Modeli Yaris i Corolla ređe podležu kvarovima, a i veoma su isplativi kada je potrošnja goriva u pitanju. Često ih preporučuju kao verne saputnike koji će te dugi niz godina odlično služiti.

2. Opel

Marka za koju važi činjenica da definitivno ima mnoštvo servisa i rezervnih delova jeste Opel. Bilo da uzmeš Astru ili Korsu, servis i eventualna popravka neće ti predstavljati problem. Ono što dodatno odlikuje ove modele jeste mala potrošnja goriva, kao i velika pouzdanost pri vožnji.

3. Fiat

Možda i najomiljeniji kod nas jesu italijanski četvorotočkaši, odnosno Fiat! Kao modeli koji su odlični za održavanje preporučuju se Punto i Bravo, jer su dosta povoljni i ne predstavljaju ogromni izdatak, a odlikuju ih odlične performanse. Fabrika u Kragujevcu svakako garantuje i sigurnost kada su rezervni delovi i servis u pitanju.

4. Ford

Za kraj, još jedna marka koja je laka za održavanje jeste i Ford. Za njega je slična situacija kao i kod Opela – rezervni delovi, kao i servisi su veoma dostupni i poprilično povoljni. Najčešće se vozači odlučuju za model Fokus, kod koga je takođe potrošnja goriva zanemarljivo mala.

Izvor: sasomange.rs