fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Kočenje motorom ima niz prednosti

Kočnica se koristi za usporavanje automobila – to svi znaju. U međuvremenu, vozač bi trebao znati o kočenju motorom. Ne samo zbog uštede goriva, već i uz pravilnu upotrebu, manje trošenje komponenti.

blank
Foto: automobili.ba

Kočenje motorom je jednostavno, ali zahteva određenu “saradnju” sa automobilom. Ovde je važno pravilo: što je niži stepen prenosa, to će automobil više gubiti brzinu.

Dakle, ako idemo nizbrdo, smanjenje iz pete u četvrtu brzinu dovešće do usporavanja. Prebacivanje u treću brzinu više će vas usporiti, ali morate paziti da ne preterate i previše povećate broj obrtaja (što može biti skupo). Zato je važno “poznavati” vozilo – svako ima različitu dužinu prenosnog odnosa. Ključno je prilagoditi brzinu vozila na strmijem putu. Važno je napomenuti da se u svakom modernom automobilu gorivo ne dovodi u cilindre, tako da vozimo besplatno. Izuzetak su stariji automobili, gde je karburator odgovoran za isporuku goriva. Zato stariji vozači možda nisu uvereni u kočenje motorom.

Međutim, vredi koristiti ovu tehniku ​​jer smanjujemo trošenje kočionih pločica. Biće korisno posebno u planinama, gde možemo jednostavno pregrejati ceo sistem dok se spuštamo niz brdo – zavisno od stanja i performansi.

Naravno, nevešto kočenje će doneti više štete nego koristi. Pre svega, prebrzo kočenje motorom (npr. smanjenje za dva ili više stepeni prenosa, smanjenje sa dva na jedan) istovremeno će uzrokovati velika opterećenja kvačila, a time i trošenje. Ovakvo ponašanje je upitno i za stanje zamajca koji bi trebao smanjiti vibracije.

Budite oprezni kod automobila sa zadnjim pogonom

Postoji još jedan aspekt, sigurnost. Posebno kod automobila sa zadnjim pogonom. Iako svako novije vozilo već ima ESP sistem za rešavanje preaktivne zadnje osovine, ipak treba biti oprezan. Prilikom prebacivanja u niži stepen prenosa, u npr. na mokroj klizavoj krivini, zadnja osovina može proklizati. Elektronika je jedno, zdrav razum drugo. Osim toga, silikonski mozgovi ne mogu nadvladati zakone fizike, koji su neumoljivi.

Izvor: automobili.ba