fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Ko je kriv za haos na tehničkim pregledima vozila?

„Ovo je posledica je neznanja i neiskustva određenih kontrolora. Nije problem ako nemate kapice na ventilima, ili ogrebotine i manja oštećenja karoserije, nije problem ako nema tečnosti za pranje vetrobrana“, kaže Boban Milinković, zamenik načelnika Uprave policije.

blank
Foto: Zoriana Zaitseva/Shutterstock

Osim vrućina i gužvi u saobraćaju, vozačima ovoga leta velike muke zadaju i tehnički pregledi vozila. Novi pravilnik uneo je brojne nedoumice, a građani se žale na kontrolore jer ih vraćaju zbog raznih sitnica, piše Politika.

Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Boban Milinković kaže da građani nisu shvatili da neispravnost svetlosnih i svetlosno-sigurnosnih uređaja jeste osnov da se vozilo oceni kao tehnički neispravno. Milinković kaže da je mali broj nedostataka zbog kojih vozilo neće biti okarakterisano kao neispravno.

„To se pojavilo prethodnih dana i posledica je neznanja i neiskustva određenih kontrolora. Dakle, nije problem ako ne postoje kapice na ventilima, ili ogrebotine i manja oštećenja karoserije, nije problem ako nema tečnosti za pranje vetrobrana“, kaže Milinković za RTS.

MUP je poslao instrukciju tehničkim pregledima da se to ne uzima ubuduće kao razlog zbog koga bi se vozilo okarakterisalo kao tehnički neispravno.

„Ono što građani nisu shvatili da neispravnost svetlosnih i svetlosno-sigurnosnih uređaja jeste osnov da se vozilo oceni kao tehnički neispravno, ako ne radi stop-svetlo, far, pokazivači pravca, pre nego što odete na tehnički pregled zamenite to, popravite to da ne biste trošili vreme, jer vozači odu na tehnički, pa se vrate, i onda moraju da ponovo dođu kada otklone to i pravi se gužva“, istakao je Milinković.

Vozači, pripremite vozilo pre nego što odete na tehnički, podvukao je Milinković.

Dešava se da kontrolor napiše da je vozilo tehnički neispravno, a kasnije se ispostavi suprotno. Milinković kaže da to dolazi zbog određenog manjeg broja kontrolora na manjem broju linija, koji nemaju dovoljno znanja, većina kontrolora radi svoj posao kako treba i većina građana nema problem na tehničkom pregledu. Prema njegovim rečima, ako kontrolor ispravno vozilo oceni kao neispravno i to dospe u medije, građani koji smatraju da ih je kontrolor oštetio mogu da se obrate MUP-u, Upravi saobraćajne policije i dobiće odgovor da li je vozilo stvarno neispravno ili nije.

Skočila je i cena tehničkih pregleda. Kako kaže Milinković, cenu treba da odredi tržište, tamo gde kontrolori nemaju dovoljno uvežbanosti i iskustva, tehnički pregled traje duže, mogu da pregledaju manje vozila pa je to možda jedan od razloga.

„Ubeđen sam da će u narednih mesec ili dva sve da dođe na normalu jer će se kontrolori uvežbati pa će tehnički pregled trajati kao i pre početka primene ovog pravilnika“, zakaljučio je Milinković.

Izvor: Politika.rs