fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Ko je bolji- Audi A6 C6 2.0 TFSI ili Opel Insignia 2.0 CDTI (2008)

Kada se radi o polovnim automobilima, naše tržište je puno i prepuno starijih vozila, od kojih su mnoga potcenjena u odnosu na novitete…

blank
Foto: autoexclusive.rs

Činjenica je da, ukoliko ste uporni, možete pronaći automobil koji će odgovarati vašim potrebama svojim odnosom cene i kvaliteta. Najčešća situacija na koju nailazimo prilikom kupovine polovnjaka, može biti opisana starom dobrom izrekom, koliko para toliko muzike. Ovoga puta, poredimo dva modela koja se po cenovnom opsegu dosta razlikuju, ali, poseduju neke sličnosti, koje bi mogle da ih dovedu u isti koš, barem u mišljenjima kupaca, piše portal autoexclusive.rs.

blank
Foto: Screenshot autoexclusive.rs

Dakle, ovog puta se bavimo poređenjem 2008 Audi A6 C6 i 2008 Opel Insignia modela. Iako su oni relativno slični, očigledne razlike možemo odmah primetiti – ova dva modela ne pripadaju istoj klasi, jer je Audi luksuzno vozilo, dok je Opel, sa druge strane, više porodični automobil. Pored toga, Audi se oslanja na prednji pogon, te je više namenjen onima koji žele sa stilom da se prevezu od tačke A do tačke B bez previše iznenađenja na drumu, dok Opel ima 4×4, što ga čini daleko pogodnijim za one koji planiraju sa njim da putuju na duže staze, odnosno malo dalje od gradskih ulica.

blank
Foto: Screenshot autoexclusive.rs

Svoje poređenje možemo bazirati za početak na rezultatima Euro NCAP testiranja kom su i jedan i drugi model bili podvrgnuti. Nažalost, odavde ne možemo izvući zaključak tek tako, koji bi od ova dva modela bio “bolji”, jer su oba dobila podjednak broj zvezdica za bezbednost. Osim zvaničnih kreš testova, kako bismo zaista izanalizirali neki model moramo u obzir uzeti i brojne druge faktore koji se tiču bezbednosti.

Kako smo već naveli, Audi je luksuzno vozilo, zbog čega ima neznatnu prednost u odnosu na glomaznijeg konkurenta sa kojim ga poredimo. Takođe, Audi A6 nudi tek jedan procenat više metala u svojoj građi, što mu daje, ponovo malu prednost.

Što se tiče pouzdanosti, mnogi tvrde da Opel ima neku prednost u odnosu na Audi modele, što je zaključak donet na osnovu nekog nezavisnog testiranja. A6 model je 43 % manje pouzdan od proseka prema tim istraživanjima, dok je Insignia 27 procenata pouzdanija od njega.

Kada govorimo o performansama, Audi je daleko bolja opcija u ovoj priči, jer od nula do sto ubrzava za 3.9 sekundi manje od svog protivnika, sa maksimalnom brzinom koja ide do 228 kmh, odnosno 38 kilometara na čas više od Opela. Ako govorimo o štedljivosti, Insignia odnosi pobedu, jer troši 5 itara goriva na sto kilometara u kombinovanom režimu vožnje. Audi troši skoro pedeset posto više od toga.

blank
Foto: Screenshot autoexclusive.rs

Iako Opel deluje nešto malo pouzdanije, po tom pitanju je razlika marginalna. Najvažnija stvar prilikom kupovine automobila trebalo bi da bude bezbednost putnika, što nas u ovom slučaju dovodi do pobede Audi modela, koji pruža znatno viši nivo siguracije. Dalje posmatrano, Audi svakako svog protivnika ostavlja daleko iza sebe, te dobija ulogu favorita u srcu svakog istinskog entuzijaste, koji je spreman da plati cenu veće potrošnje goriva.

U krajnjem slučaju, izbor između ova dva modela se svodi na lične potrebe kupca – ukoliko vam je potreban automobil za prevoz po gradu, do posla i nazad i tek poneku vožnju van granica grada, Audi je bolji izbor za vas. Sa druge strane, ako želite da idete na more, u selo ili avanture automobilom, savetujemo vam da se odlučite za Opel.

Izvor: autoexclusive.rs / Autor: N.Đ