fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Kinezi iskopirali Hamer

Iako je kineska automobilska industrija tehnološki uhvatila korak sa starosedeocima sa zapada, oni često idejno dopiru do rivala.

blank
Foto: Humvee

Nakon kopiranja gotovo svakog zanimljivog klasika, ponos američke vojne industrije automobila logično je došao na red.

Humvee se godinama ne proizvodi, a uskoro će ga naslediti električni naslednik. U Kini, pak, žude za originalnim klasikom, pa su ponovili provereni recept kopiranja originala.

Podsetimo, Humvee ili duže višenamensko višenamensko vozilo na točkovima je vojno vozilo koje je razvio AM General davne 1984. godine. Civilna verzija se proizvodila do 2006. godine. Model je sada reinkarniran kao Dongfeng Varrior M50, što je pak civilna verzija vojnog vozila Dongfeng Mengshi EK2050.

Priča započinje devedesetih kada je državna kompanija Dongfeng došla u posed originalnog vozila, rastavila ga do poslednjeg zasuna, a zatim od istog iverja napravila vozilo za kinesku vojsku.

Tako se zove. Obrnuti inženjering je urodio plodom i u početku im je AM General navodno pomagao snabdevajući ih nekim delovima. Sada je Dongfeng odlučio da lansira civilnu verziju, koja je godinama bila od velikog interesa.

Prepoznatljiv amerikanizovan izgled i izuzetno moćna arhitektura čine ovo vozilo atraktivnim na drugom kraju sveta, a ne sumnjamo da će kitovi uskoro stići kako bi model bio još sličniji Hummeru. Trenutno se nudi dvosed sedišta sa ogromnim centralnim tunelom.

Kokpit je dobio i 8-inčni ekran za zabavu, čitav utisak ublažava brojna dodatna oprema i bogatija oprema. Ispod haube je Cummings 4.0 turbodizel sa 203 ks i 600 Nm.

Prenos je manuelni sa šest brzina, a terenske mogućnosti su neograničene. Dovoljno je reći da je podnica na 409 mm.

Kinezi će za ovo moćno vozilo morati da plate znatnih 668.800 CNI, što je oko 87.700 evra.

Izvor: B92.net