fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Kina planira da izgradi prvi aerodrom na svetu za autonomna leteća vozila

Projekat izgradnje prvog aerodroma na svetu za autonomna leteća vozila je osmislio proizvođač letećih automobila Ehang, koji planira izgradnju terminala koji se fokusira na turizam u Hezhou, gradu od dva miliona stanovnika na jugu Kine.

blank
Izvor: https://unwire.hk

Kompanija ima za cilj da otvori e-port do kraja 2020. godine, a koristiće 20 svojih autonomnih aviona sa dva sedišta za vazdušno razgledanje grada. Iz Ehang-a kažu da će se trospratni terminal prostirati na 2.500 kvadratnih metara. Na krovu će autonomna leteća vozila koristiti četiri piste za sletanje. Unutar zgrade će se nalaziti recepcija, prostor za čekanje za putnike i zona za odlaske i dolaske.

Projekat ima za cilj da iskoristi turistički potencijal Hezhou-a, grada poznatog po svom istorijskom nasleđu i prirodnim lepotama koje posetioci južne Kine obično zaobilaze na putu ka poznatijim destinacijama. To bi takođe moglo da učini e-port korisnim za testiranje autonomnih aviona, kojima nedostaju jedinstveni standardi koji su im potrebni za komercijalno letenje avionom.

Ehang je nedavno završio prve američke test letove svojih letećih taksija bez pilota i dobio dozvole za testiranje svojih električnih putničkih aviona sa dva sedišta u Norveškoj. Međutim, fokus kompanije ostaje čvrsto u matičnoj zemlji.

S obzirom da će inostrana putovanja u Kinu zbog koronavirusa masovno opasti, e-port verovatno neće privući posetioce iz inostranstva. Međutim, ako se ostvari ambiciozan plan, to bi mogao da učini Hezhou primamljivom destinacijom za domaće turiste.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *