fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Kako zaštititi automobil od ogrebotina?

Kada ugledamo prvu ogrebotinu na svom novom automobilu (ili novo uglađenom starijem automobilu) srce nam se slama. To je trenutak koji mnoge baca u očaj. Ipak, ovakve stvari nisu retke i neuobičajene.

blank
Foto: Flickr / Ilustracija

Čak i ako je automobil garažiran, čim ga izvezemo na put, mogućnosti za ogrebotine ima na pretek, od zločestih prolaznika koji namerno zagrebu vaš lim pa sve do onih ogrebotina izazvanih odbacivanjem kamenčića za vreme vožnje ili grančicama prilikom prolaska kroz zarasli puteljak. Ipak, nemojte očajavati jer postoji nekoliko isprobanih načina pomoću kojih možete ogrebotine na svom automobilu svesti na minimum.

Naime, bitno je automobil redovno održavati na dobar način kako bi se ogrebotine, i kada se dogode, manje videle, i što je još važnije, slabije prijanjale uz lim.

Prvi korak – dobro perite svoj automobil

Bitno je redovno i temeljno prati lim svoga vozila. Na primer, jedan dan u sedmici možete rezervisati za pranje vozila, zapravo, to je samo sat ili dva, ne celi dan.

Ali, bitno je da se od rasporeda ne odstupa. Pri tome je takođe važno da se koriste dobra sredstva za pranje i pre svega sa određenom namenom. Stoga koristite krpe izrađene od pamuka ili od mikro fibera.

Sredstva za pranje moraju biti pH izbalansirana, formule bez deterdženata jer samo takva omogućavaju da se ne ispira sloj voska koji je važno zaštitno sredstvo.

Takođe, dobro je da sredstvo za pranje u sebi ima regenerator koji pomaže tome da lim dobije sjaj.

Pri ovome je bitno da je regenerator nežan i prema drugim komponentama vezanim uz lim, kao na primer plastika, guma, vinil i slično.

Drugi korak – uvek osušite vozilo

U poslednje vreme ima dosta vozača koji koriste samouslužne perionice vozila, odnosno vozilo onde operu i odu ne prosušivši ga krpom.

Ovo je greška. Naime, kada se sa lima ne osuši voda, na njemu ostaju mrlje nastale zbog minerala u vodi. Osim toga, voda preko ovih kapljica koje ostaju nakon pranja dopire i ispod zaštitnog voska na limu i tako utiče na lakše stvaranje ogrebotina i gubljenje sjaja.

Takođe, bitno je kakve krpe koristite za skupljanje vode. Ovde je priča obrnuta i nikako ne biste trebali koristiti one od mikro fibera ili od poliestera već ako je moguće od prirodne kože. Želite li otići i korak dalje, možete kupiti posebne jednokratnekrpe koje su proizvedeni upravo za to da bi upili što više vode i pri tome ne ostavljaju ogrebotine.

Treći korak – glina i vosak

Ako vam je automobil jako prljav, na sebi ima blata, mrtvih insekata i sličnog, sve će to uticati na stvaranje ogrebotina na vozilu i gubljenju sjaja na limu.

Ovakav tip prljavština probajte ukloniti pomoću posebne gline za ovu namenu. Glina za automobilski lim je napravljena tako da uklanja tešku prljavštinu bez stvaranja ogrebotina i sličnog.

Ali, takođe, namenjena je samo skidanju prljavštine, ne i zaštiti od ogrebotina. Kako biste dodali dodatnu zaštitu od ogrebotina, svakako koristite vosak. I ne zaboravimo poliranje vozila barem jednom godišnje.

Četvrti korak – pazite gde vozite

I gde parkirate vozilo!

Kraj gradilišta i mesta velikih okupljanja veće su šanse za ogrebotine jednako i ako vozite kroz žbunje i po makadamu.

Izvor: silux.hr