fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Kako uštedeti gorivo?- 2. deo

U ovom delu donosimo još korisnih saveta koji će vam pomoći da ekonomičnije vozite svoj automobil, takođe, razbijamo par mitova o potrošnji goriva.

blank
Foto: MLfree

Pneumatici
Napumpajte pneumatike na fabrički propisanu vrednost. Ispumpani pneumatici povećavaju otpot kotrljanja točka i samim tim i potrošnju. Takođe postoje i pneumatici dizajnirani tako da štede gorivo(imaju manji otpor). Nemojte voziti leti sa zimskim pneumaticima i obrnuto. Letnji pneumatici su pravljeni za leto, a zimski za zimu. Ako ih koristite suprotno, vozilo će trošiti više goriva, sami pneumetici će se trošiti brže, a i sto je najvaznije ugrozavate sopstvenu bezbednost kao i bezbednist ostalih učesnika u saobraćaju.

Rad motora
Kod novijih vozila zagrevanje motora u mestu je potpuno nepotrebno. Upalite vozilo i krenite. Kod starijih vozila, ugasite sauh čim pre.

Mitovi o potrošnji goriva

Mit
Nema potrebe gasiti motor ako stojite u mestu duže vreme, jer će ponovno paljenje potrošiti mnogo više goriva.

Istina
Većina vozila kod paljenja potroši goriva kao za rad u mestu u trajanju od oko 30 sekundi. Dakle, ako stajete na duže od toga, svakako je preporučljivo ugasiti motor.

Mit
Poželjno je na nizbrdici ubaciti u neutralan stepen prenosa ili ugasiti motor.

Istina
Novija vozila sa „injection“ sistemom ubrizgavanja automatski gase dovod goriva kada se motor kreće uz pomoć inercije, sto je i jako lako proveriti ako imate „board computer“. Ako ubacite u neutralni stepen prenosa, motor se više ne pokrece preko točkova nego troši gorivo kao da stojite u mestu. Kod starijih vozila je potpuno isto da li ste ubacili u neutralan stepen prenosa ili ne pošto motor u oba slučaja troši goriva kao da stojite u mestu. Dakle, ako vozite velikom nizbrdicom najpametnije je ubaciti u stepen prenosa koji odgovara brzini kojom vozite. Gašenje motora na nizbrdici je toliko nebezbedno zbog gašenja servo kočnice, mogućnosti zaključavanja volana i nemogućnosti da odreagujete na nepredviđene situacije da o tome ne vredi ni pričati.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *