fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Kako uštedeti gorivo?- 1. deo

Tehnička ispravnost vozila
Veliki uticaj na potrošnju ima tehnička ispravnost vozila. Tu pre svega mislimo na stanje motora, sistema oslanjanja i kočnica. Loša kompresija, loše ili staro ulje, neravnomerno kočenje, loši ili ispumpani pneumatici, a naročito prljav filter za vazduh samo su neki od uzroka povećane potrošnje. Zbog toga, kao i zbog bezbednosti i dužeg radnog veka vozila jako je bitno da Vaše vozilo redovno održavate u ispravnom stanju. Tehnički neispravno vozilo povećava potrošnju i do 15%.

Kočite pravilno
Vozilo troši najviše goriva pri ubrzavanju, a troši mnogo manje goriva kada se kreće konstantnom brzinom(zbog sile inercije koja ga vuče napred). To znači da je „nežna“ vožnja ujedno i najekonomičnija. Nema nikakvog razloga da naglo ubrzavate da biste za koji trenutak naglo kočili. Ako se malo potrudite videćete da uopšte nije teško izbeći takve situacije, posebno u gradskim gužvama. Ako ste u gradu potrebno je samo da držite malo veće odstojanje od vozila ispred Vašeg i obratite pažnju na saobraćaj ispred Vas. Ako vidite da vozila ispred Vas(ne samo prvo, već i ona ispred njega) koče, ili se na semaforu pali crveno svetlo, nema poente ubrzavati. Samo pustite gas, na taj način koristite motornu kočnicu i vozilo ce se zaustaviti na vreme. Ovo ne samo da je ekonomično već je i mnogo bezbednije, a i semafori u gradu su uglavnom podešeni tako da se na sledećem semaforu pali zeleno svetlo za onoliko vremena koliko vam je potrebno da do njega dođete krećući se propisanom brzinom. Na otvorenom putu obično nema gužve ni semafora, ali je bitno obratiti pažnju na put ispred sebe. Ako nailazite na uzbrdicu ubrzajte pre nje, a ne dok se penjete. Ovim načinom vožnje možete uštedeti 10% do 20% goriva. Zapamtite, kad god naglo ukočite, bespotrebno ste potrošili gorivo.

blank
Foto: FOS Media

Smanjite težinu i otpor vazduha
Što je vozilo teže više mu snage(tj. goriva) treba da bi se kretalo. Takođe, svi moderniji automobili su dizajnirani da budu što je moguće više aerodinamični tj. da stvaraju što manje otpora kada se kreću kroz vazduh. Sve što dodate na vozilo remeti normalan protok vazduha pri kretanju i tako povećava otpor, a samim tim i potrošnju. Dakle, izvadite iz vozila sve sto Vam nije potrebno, i skinite krovne nosače za prtljag kada ih ne koristite. Ako vučete prikolicu bilo bi pametno napraviti ili kupiti spojler koji ide od krova vozila do prikolice čime se smanjuje otpor vazduha a samim tim i potrošnja opada za oko 10%.

Zatvorite prozore
Pri većim brzinama otvoreni prozori remete normalan tok vazduha oko vozila i povećavaju potrošnju. Tako da je pri većim brzinama bolje koristiti ventilaciju.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *