fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Kako smanjiti potrošnju goriva kamiona?

Kompanija Renault Trucks predstavila je Urban Lab 2 – eksperimentalno vozilo namenjeno distribuciji robe, koje kombinujući inovativne tehnologije iz različitih oblasti. Zahvaljujući ovim unapređenjima, postignuta je ušteda goriva od 13%.

blank
Foto: Renault

Urban Lab 2 se fokusira na regionalnu distribuciju i distribuciju u gradskim uslovima. U tu svrhu, za osnovu je uzet Renault Trucks D WIDE Euro 6, nosivosti 19 t. Cilj je da se do 2020. godine ponudi pristupačna inovativna tehnologija, sa fokusom na četiri osnovna elementa: aerodinamici, pogonskom sklopu, povezivosti vozila sa infrastrukturom i pneumaticima.

Aerodinamika

U cilju smanjenja aerodinamičkih otpora, a time i potrošnje goriva, stručnjaci su se fokusirali na aerodinamiku kompletnog vozila. Lamberet i Renault Trucks su adaptirali kabinu, šasiju i hladnjaču prema preporukama stručnjaka iz oblasti aerodinamike, a u skladu sa radnim uslovima i zakonskom regulativom iz oblasti transporta robe sa kontrolisanom temperaturom.

Prvi korak bio je smanjenje čeone površine kamiona.

„Rashladna jedinica se uglavnom postavlja u krov kabine“, objašnjava Fransoa Savoj, menadžer za strategiju razvoja energetske efikasnosti u kompaniji Renault Trucks.

„Kod vozila Urban Lab 2, odlučili smo da rashladnu jedinicu postavimo u prostor između točkova/osovina, kako bi oslobodili gornji prostor kabine i uskladili vezu između karoserije i vučnog dela, ne bi li se smanjila visina karoserije i poboljšao protok vazduha. To je značilo da smo mogli da ugradimo krovni deflektor koji svojim oblikom ostvaruje kontinuitet sa ostatkom karoserije.“

„Redizajnom unutrašnjosti hladnjače, značajno je poboljšan oblik krova bez dodatne visine. Na bočne strane postavljeni su tekstilni deflektori. Osim toga, prvi put smo koristili tekstil obložen PVC-om“, dodaje Fransoa Savoj.

„Kada se navuče na bočne štitnike, dobija se lak, efikasan i jeftin sistem“.

Bočno strujanje je takođe poboljšano usklađenim točkovima i podešavanjem zadnjih deflektora, koji se uklapaju u konstrukciju zadnjih vrata. Ugao pod kojim su deflektori postavljeni smanjuje depresiju u vazdušnoj struji, pri čemu nije potrebno da se uklanjaju prilikom otvaranja i zatvaranja zadnjih vrata.

Ulazni stepenik je potpuno pokriven, a otvara se pomoću dodataka na vratima, koji obezbeđuju kontinuitet između gornjeg i donjeg dela kabine. Prostor između donjeg trapa i podloge podešen je dodavanjem fleksibilnih delova, čime se omogućava optimalan protok vazduha kroz donju strukture. I, konačno, zamenom bočnih ogledala retrovizora specijalno oblikovanim kamerama sa monitorima, dodatno je smanjen otpor vazduha.

Stop-start i mikrohibrid

Urban Lab 2 takođe sadrži inventivnost u motorizaciji, u smislu smanjenja potrošnje goriva. Sistem koji kombinuje Stop-Start i mikrohibridnu tehnologiju, razvijen je u saradnji sa kompanijom Valeo.

Sistem Stop-Start prekida rad motora u trenutku kada se vozilo zaustavlja, kao na primer na semaforu, čime se postižu uštede u potrošnji goriva.

Uz to, mikrohibridni sistem koristi „slobodnu“ energiju, kao što je energija kojom vozač pritiska kočnicu, pomoću snažnog (48 V) električnog reverzibilnog motora. Ova energija može da se koristi za pogon raznih električnih uređaja u vozilu ili da smanji potrebnu mehaničku snagu glavnog pogonskog agregata.

Renault Trucks je takođe, u saradnji sa firmom Lyon INSA radio na smanjenju otpora prednje površine motora, kako bi povećao sveukupnu efikasnost mikrohibridnog sistema.

Veza između vozila i infrastrukture

U kompaniji Renault Trucks smatraju da ključnu ulogu kod uštede goriva igra vozač. Zato je na vozilu Urban Lab 2 uvedena tehnologija kojom se ono povezuje sa infrastrukturom. U saradnji sa kompanijom BeNomad, razvijen je specijalni softver za navigaciju, koji omogućava uspostavljanje ovakve veze.

Za svako putovanje, GPS predlaže najefikasniju rutu – sa najmanjom potrošnjom goriva, pri čemu se još procenjuje vreme trajanja putovanja, kao i potrošnja goriva. Softver je tako konfigurisan da ne samo što u obzir uzima potrošnju goriva, već i ograničavajuće faktore za funkcionisanje vozila za distribuciju robe.

Konačno, Urban Lab 2 se povezuje sa infrastrukturom da bi vožnju uskladio sa semaforskim uređajima. Dok prilazi semaforu, vozilo dobija informaciju i sistem proračunava da li je potrebno da vozilo ubrza ili koči, kada to uslovi vožnje i saobraćajni propisi omogućavaju.

Na ovaj način se ograničava broj situacija sa zaustavljanjem i pokretanjem vozila, što ima izuzetno negativan uticaj na potrošnju. Ekspertiza firme LICIT za izradu matematičkog modela saobraćaja, pomogla je da se u sistem integriše uticaj saobraćaja na potrošnju.

Pneumatici

Proizvođač guma Michelin je u ovom projektu takođe sarađivao sa kompanijom Renault Trucks, kako bi razvili pneumatike koji štede energiju, specijalno projektovane za kamione za distribuciju robe.

„Cilj je bio da sa ovim pneumaticima postignemo što manji otpor kotrljanja, bez negativnog uticaja na druge važne faktore, kao što su bezbednost, prijanjanje za podlogu i životni vek“, objašnjava Žan-Fransoa Kordonije, menadžer u kompaniji Michelin.

Michelin je koristio širok spektar tehnologija, a posebno tehnologiju Infini-Coil, uz koju je izdržljivost i bezbednost pneumatika zagarantovana. Prvo, samogenerišuća šara obezbeđuje kvalitetno prijanjanje na podlogu tokom celokupnog trajanja pneumatika, a drugo, u šari se za ojačanje koristi silicijum dioksid, kojim se smanjuje jaz između zahteva za dužinom životnog veka i otpora kotrljanja.

Konačno, kompanija Renault Trucks i njeni partneri postavili su sebi ambiciozan cilj, da smanje potrošnju goriva za 13% u odnosu na ekvivalentni Renault Trucks D WIDE. Vozilo je prvi put testirano u zatvorenom krugu ,u novembru 2016. godine, a na terenu će biti ispitivan u Bordou, od februara 2017. Prezentacija rezultata biće održana na kraju projekta, koji je zakazan za 2018. godinu.

Projekat EDIT (Efficient Distribution Truck – efikasno vozilo namenjeno distribuciji), čiji rezultat je Urban Lab 2, finansirali su međuresorski fond (Single Inter-Ministry Fund), region Overn Rona-Alpi, grad Lion, Savet departmana grada En (Ain Department Council) i FEDER. U projektu je učestvovalo šest partnera: Valeo, Lamberet, Michelin, BeNomad, INSA Lyon (LamCoS) i IFSTTAR (LICIT).

Izvor: B92.net