fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Kako se pripremiti za putovanje po velikim vrućinama?

Kada budete putovali tokom letnjih vrućina na more ili neku drugu destinaciju, važno je da se pripremite unapred kako bi lakše podneli vožnju tokom visokih temperatura.

blank

Uz to, potrebno je pripremiti i automobil, posebno jer se više problema u vozilu može desiti tokom vrućina.

Kako pripremiti automobil?

„BC Automobile Association“ (BCAA) kreirao je listu stvari koje treba proveriti u automobilu pre nego što krenete na putovanje. To uključuje proveru pritiska u gumama, radi li hladnjak ispravno i ima li dovoljno tečnosti, proveru creva ikaiša, ispitivanje akumulatora, te proveru ispravnosti klima uređaja.

Ako idete na dugo putovanje, pokušajte isplanirati put tako da krenete rano ujutro ili kasno naveč,e jer će tada temperature biti nešto niže, što olakšava situaciju i putnicima, ali i motoru vozila.

Kako se vi možete pripremiti?

Postoji nekoliko stvari koje možete napraviti kako bi olakšali vožnju tokom velikih vrućina. Evo nekoliko saveta.

Pobrinite se da su stakla automobila čista te nosite sunčane naočare kako biste zaštitili oči od sunca. Ako se vozite na istok rano ujutro ili na zapad kasno poslepodne i naveče, može vam zasmetati odsjaj sunca.

Nikad ne ostavljajte decu ili kućne ljubimce u automobilu. Vozilo se tokom vrućina može izuzetno zagrejati u vrlo kratkom roku, što može biti poprilično opasno.

Obucite se prikladno. To znači da biste trebali nositi laganu, prozračnu odeću svetle boje. Ako ćete duže vreme biti izloženi suncu, nanesite kremu za sunčanje kako biste se zaštitili.

Ne zaboravite pripremiti dosta tečnosti kako ne biste dehidrirali. Voda je bolja opcija nego sok ili neki drugi zaslađeni napitak.

Svakih dva do tri sata napravite pauzu kako biste protegnuli noge i popili vode, savetuje „Road safety at work“. Uz to, pridržavajte se i svih ostalih propisa, a to znači da pazite na brzinu i da koristite sigurnosni pojas, piše N1.

Izvor: N1