Zanimljivosti o automobilima

Kako se paralelno parkirati?

Kako se paralelno parkirati? Ovo pitanje proganja mnoge vozače. Postoji li univerzalno rešenje?

Foto: kurir.rs

Paralelno parkiranje je problem čak i nekim vozačima sa velikim iskustvom, a mnogim početnicima predstavlja pravu agoniju. Naročito je nezgodno kada sednete u automobil koji ne poznajete dobro – ili zadnjim desnim točkom udarate u ivičnjak ili prednjim desnim krajem udarate u vozilo na parking mestu ispred vašeg.

Kako naučiti paralelno parkiranje?

Upornom vežbom. Kada steknete dovoljno iskustva, postaćete mnogo opušteniji i u stresnim situacijama, kada se npr. iza vas iznenada stvori kolona dok polako pokušavate da se uvučete na malo parking mesto.

Postoji veći broj „taktika“, kojima ćete svoje vozilo uvesti na parking mesto po „idealnoj“ liniji. Naravno, ne može ista procedura da se prati za Audi A8 i Renault Twingo.

Paralelno parkiranje je u suštini jednostavno – treba okrenuti volan samo dva ili tri puta, ali to obično uspeva samo iskusnim vozačima. Zato ponavljamo – vežbajte kada imate vremena i kada ne smetate drugim vozačima.

Iskustvo čini čuda

Vremenom ćete naučiti da se uvlačite i na vrlo uska parking mesta, na koja je nemoguće ući „iz cuga“, krećući se više puta napred-nazad.

Paralelno parkiranje ne pokušavajte vožnjom unapred

Pokušate li da se parkirate paralelno vožnjom unapred umesto unazad, naći ćete se u nezgodnoj situaciji, osim ukoliko nemate dva-tri slobodna mesta na raspolaganju.

Kako vežbati paralelno parkiranje?

 1. Upoznajte svoj automobil, njegove dimenzije i preglednost. Kod savremenih automobila pogled kroz zadnje i zadnja bočna stakla na granici je upotrebljivosti prilikom parkiranja, tako da morate u velikoj meri da se oslanjate na retrovizore i osećaj.
 2. Nađite neku ulicu sa što slabijim saobraćajem i provedite tu i nekoliko sati ukoliko je potrebno, uparkiravajući se i isparkiravajući se. Tražite što kraći prostor za parkiranje kako biste se „očeličili“.
 3. Nađite neki prazan parking ili drugu površinu i uz pomoć npr. plastičnih flaša sa peskom u koje ste stavili štap ili granu, označite krajeve parking mesta u koje treba da se „ubacite“. Nakon što uvežbate veliko parking mesto, počnite da mu smanjujete dimenzije i nastavite da vežbate dok ne postanete ponosni na sebe.
 4. Ukoliko smatrate da vam gore navedeni saveti oduzimaju suviše vremena, zaboravite na vežbu i kada dođete u situaciju da treba da se uparkirate prepustite sve adrenalinu.

Šta da rade oni koji ne mogu da nauče?

Danas mnogi novi automobili imaju opciju doplate za sistem za pomoć pri parkiranju ili za potpuno automatsko parkiranje. Međutim, ne funkcionišu svi savršeno kako se obično očekuje i po nepisanom pravilu potrebno im je osetno više slobodnog mesta na određenom parking mestu nego što bi trebalo običnom vozaču.

Osnovna pravila

Ne paničite – ako čak ni iz trećeg puta niste uspeli da se uparkirate, a iza vas se već stvorila kolona, pri čemu neki vozači i trube, udahnite duboko, pokušajte i četvrti put, a zatim odustanite i potražite drugi parking.

Taktika 1

 1. Izaberete parking mesto i prođete još malo unapred
 2. Krećete unazad i blago skrećete prema željenom parking mestu
 3. Pogledom u levi retrovizor vodite zadnji levi točak prema zadnjem desnom ćošku željenog parking mesta (uz pomoć levog retrovizora)
 4. u  trenutku kada zadnji levi točak uđe u „teritoriju“ parking mesta, okrećete volan do kraja u levu stranu i postavljate vozilo paralelno sa  ivičnjakom

Taktika 2

 • Stanite paralelno sa vozilom ispred vašeg parking mesta (možda i malo napred), krenite unazad i kroz trouglasti fiksni deo zadnjeg desnog stakla tražite zadnji kraj parkiranog vozila ispred vas – kada ga uočite, okrenite volan udesno
 • Nastavite tako sve dok u levom retrovizoru ne uočite kompletan prednji deo automobila parkiranog na na parking mestu iza vas
 • Zaustavite se i ispravite točkove
 • Krenite unazad i uz blage korekcije volanom, kada desni retrovizor dođe u ravan sa zadnjom bočnom linijom automobila parkiranog ispred, zaustavite se
 • Okrenite točkove do kraja ulevo
 • Krenite unazad i sa zakrenutim točkovima  završite parkiranje
 • Ukoliko je neophodno, ispravite točkove i pomerite auto napred ili nazad, levo ili desno, pazeći pritom da ne oštetite druga vozila ili felne (na ivičnjak)

Taktika 3 

Na internetu  možete da nađete gomilu „tutoriala“ i uputstava kako da se paralelno parkirate. Isprobajte svaku verziju i nađite onu koja vam najviše odgovara.

Napomena

Obavezno se uparkiravajte „u rikverc“. Zanemarite li ovo pravilo i krenete prednjim delom, teško ćete uspeti da se smestite, osim ukoliko na raspolaganju imate dva slobodna parking mesta.

Šta je to paralelno parkiranje?

Iznenadili biste se time koliko vozača uopšte ne zna šta je to paralelno parkiranje. Uostalom, koliko vas je u auto školi uopšte učilo paralelno parkiranje? Ovde ne računamo novije generacije, koje su polagale nakon uvođenja oštrijih pravila. 

Izvor: polovniautomobili.com/ Autor: Dragan Romčević