fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Kako samostalno izbrisati “check engine” lampicu?

Indikator greške “Check engine” treba izbrisati u servisu pomoću dijagnostičkog računara. Međutim, u izuzetnim situacijama to možete učiniti sami.

blank
Foto: vrelegume.rs

To bi trebalo uraditi nakon utvrđivanja uzroka uključenosti ove lampice. Svetlo za proveru motora se obično upali kada se najmanje nadate. Narančasto svetlo može značiti mnogo različitih kvarova: od ozbiljne greške do poruke greške koja se ne briše iz memorije računara automobila. Ako se upali lampica motora, ne mora značiti da odmah morate otići na servis. Ako dobro poznajemo automobil i ako smo sigurni da lampica “Check engine” ne označava ništa ozbiljno, informacije o grešci možemo ukloniti i sami.

Postupak je vrlo jednostavan. Dovoljno je neko vreme ukloniti klemu sa negativnog pola akumulatora, obično je dovoljno oko 15-30 minuta. Otprilike nakon tog vremena, sistem se resetuje zajedno sa kodom greške i lampica indikatora se gasi. Međutim, treba imati na umu da ako nam razlog njegovog aktiviranja nije poznat, poželjno je posetiti servis i saznati razlog zbog kojeg je indikator zasvetlio.

Kako dekodirati kodove grešaka?

Nakon povezivanja sa računarom automobila moguće je znati kod greške, a samim tim i uzrok kvara i upaljenu lampicu. To možete učiniti i sami, ali potrebna vam je odgovarajuća aplikacija (npr. Klip) i konektor koji vam omogućuje spajanje na OBDII utičnicu automobila. Pomoću ove vrste aplikacija možete pokrenuti osnovnu dijagnostiku, ali ponekad i ukloniti poruke o grešci. Besplatne aplikacije nemaju puno mogućnosti, ali obično su dovoljne da saznaju barem kod greške, a zatim ga samo unesite u Google pretraživač i znaćemo šta uzrokuje njegovo pojavljivanje.

Izvor: Automobili.ba