fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Kako pravilno zagrejati motor?

Postoje oprečna mišljenja kada je u pitanju start motora, naročito u zimskim danima kada temperatura pada ispod 0°C. Dok svi manje-više znamo da je grejanje u mestu u trajanju od 10 do 15 minuta stvar prošlosti i da je to imalo smisla kada su se vozili automobili sa karburatorima, mnogi se ne slažu oko dileme da li treba grejati motor u mestu ili krenuti odmah. Jedno je sigruno – motoru je potrebno vreme da postigne optimalnu radnu temperaturu.

blank
Foto: ukrgate.com

I dok stručnjaci savetuju da motor zagrevate u vožnji, morate imati na umu da ovaj savet važi samo ukoliko ste iskusan vozač koji ume da zagreje motor na niskom broju obrtaja. U suprotnom, pokretni delovi motora se habaju jer je i motornom ulju neophodno vreme da se zagreje do radne temperature kada uspešno obavlja svoju funkciju podmazivanja. U svakom slučaju je bolje da za područja u kojima vladaju vrlo hladne zime birate ulje niskog stepena viskoziteta, na primer 0W-30. Na ulju svakako ne treba štedeti jer upravo od njega zavisi kvalitet podmazivanja motora, a samim tim i njegov vek trajanja.

Ukoliko nemate dovoljno iskustva da zagrejete motor u vožnji, nema ničeg lošeg u tome da startujete motor i ostanete na kratko na parkingu. Proizvođač je predvideo poseban režim za zagrevanje motora u mestu i ne postoji opasnost da mu “skratite” životni vek ako sačekate neki minut. Ono što je jako važno jeste da motor pokrenete bez pritiskanja papučice gasa, bez obzira na to da li je hladan ili zagrejan. Takođe, nikako ga nemojte turirati čak ni nakon startovanja. Osim što je besmisleno, pritiskanje papučice gasa dok auto stoji u mestu oštećuje vaš motor jer nema odgovarajuće podmazivanje.

Imajte na umu da kod dizel motora treba obavezno sačekati da se ugasi signalna lampica grejača motora pre nego što ga pokrenete. Kod motora sa turbo punjačem je takođe važno da ne krenete odmah nakon paljenja motora. Ako je motor hladan, ostavite ga da radi nekoliko sekundi u praznom hodu pre vožnje kako bi se turbo punjač dovoljno podmazao.

Kada uzmemo u obzir sve navedeno, najbolji savet koji možemo dati jeste da tokom hladnih zimskih jutara sednete u auto, startujete motor, sačekate koji minut bez pritiskanja papučice gasa ako niste sigurni da možete da zagrejete motor u vožnji, krenete polako, bez naglih ubrzavanja i postepeno menjate brzine naviše.

Izvor: totalenergies.rs