fbpx

Zanimljivosti o automobilima

KAKO ispravno menjati brzine? Smemo li preskakati stepene prenosa? (VIDEO)

1, 2, 3, 4, 5 ili 5, 4, 3, 2, 1 – mora li to biti redoslid prebacivanja brzina uvek i tačno ovako? Da li je pametno sa ručnim menjačem preskakati stepene prenosa?

blank
Foto: thereviewstories.com

Ručni menjači imaju prednost u odnosu na automatske menjače što vam omogućavaju odabir bilo kojeg stepena prenosa u gotovo svakom trenutku, a time i preskakanje nekih stepena prenosa. Pitanje je samo da li je takva praksa zdrava za automobil?

Pored uzastopnog povećanja popularnosti automatskih menjača, „šaltaši“ su i dalje najpopularnija vrsta menjača u vozilima koja se voze na našim putevima. Menjanje pojedinačnih stepena prenosa rutinska je aktivnost za većinu vozača, pišu automobili.ba.

Međutim, malo njih razmišlja o mogućim greškama koje čini. Je li preskakanje određenih brzina jedna od njih? Ne, ali samo ako to radimo mudro. Takođe je vredno zapamtiti da se celi proces razlikuje zavisno od smera u kom menjamo brzine. Osim brzina prema gore, pred nama su i druge „zamke“ osim u slučaju prebacivanja u niži stepen prenosa.

Preskakanje brzina pri menjanju stepena prenosa

Mnogi vozači, posebno u benzinskim automobilima sa atmosferskim motorima, to čine, na primer, pre nego što započnu manevar preticanja. Na primer – vozimo 80 km/h u 5. stepenu prenosa, tahometar pokazuje 2000 o/min i želimo što pre prestići automobil koji je pred nama. Prebacivanjem u treću brzinu brzina motora će se povećati na preko 3000 o/min. min. (na kojem starija benzinska vozila samo „živnu“), i na taj način efikasnije izvode ceo manevar.

Međutim, vredi zapamtiti da nagli porast obrtaja može biti mnogo štetniji od njegovog smanjenja. Previše oštro smanjenje ne znači samo veliko opterećenje pogonskog sklopa, već i, na primer, opasnost od blokiranja točkova i gubitka prianjanja na klizavim površinama. Zato iskusniji vozači prelaze u niži stepen prenosa povećavajući broj obrtaja motora laganim pritiskom na gas, što omogućuje minimiziranje negativnih učinaka naglih smanjenja.

Pa je li moguće preskočiti brzine sa ručnim menjačem?

Da, ali samo pod uslovom da pazimo na ispravnu brzinu obrtaja motora. To je vrednost koja je različita za svaki automobil i motor, a za upoznavanje je potrebna određena doza osećaja. Svakako, manje je riskantno i lakše je preskakati zupčanike pri prebacivanju na više stepene, što mnogi vozači praktikuju.

Smanjivanje nekoliko brzina odjednom je nešto viša autoškola. S obzirom na mogući rizik gubitka vuče i sila koje deluju na pogon, teško je preporučiti ovu tehniku ​​za glatku svakodnevnu vožnju.

Izvor: automobili.ba

Na našem sajtu u kategoriji „KVIZ“, zabavi se i proveri koliko dobro poznaješ omiljenu marku automobila. Klikni „OVDE“.