fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Kako da sami očistite klimu u autu?

Osetite li neugodan miris iz vašeg klima-uređaja možete i sami uraditi dezinfekciju. Štaviše, povremeno bi to bilo dobro učiniti (jedanput godišnje ili jedanput u dve godine) i zbog samog čišćenja sistema od gljivica i bakterija koje će se tamo nastaniti. Zbog njih možete razviti simptome slične prehladi.

blank
Foto: carh.com.au

Jedna od opcija je da odvedete automobil na servis i prepustite posao stručnjacima (to se uvek može preporučiti). Ako nemate vremena, dezinfekciju klima-uređaja možete učiniti i samostalno.

„Postoje posebni sprejevi za čišćenje klima-uređaja koje ćete staviti na pod vozila, ispod plastične armature“, objašnjava tehnički savetnik u HAK-u Marin Morava.

Sprej postavite na pod kod suvozačevog mesta, ispod njega stavite krpu veće površine. Uključite ga, uključite i klima-uređaj, prilagodite ga na recirkulaciju vazduha. Zatvorite sva vrata i pustite da motor radi oko 15 minuta. Naravno, uza se uvek imajte i rezervni ključ da se vozilo slučajno ne bi samo zaključalo.

Klima-uređaj možete čistiti i posebnom penom, ali to je malo kompleksnije. Naime, morate izvaditi filter klime te manji deo sadržaja isprazniti na isparivač klima-uređaja, a veći deo u sve ventilacijske otvore – pomoću cevčice koja ide uz penu i koju je potrebno što dublje ugurati u ventilacione otvore vozila. Pustite pola sata da pena deluje i potom uključite motor te uključite klima uređaj na najsnažniju ventilaciju. Svi ventilacioni otvori moraju biti – otvoreni!

Ne zaboravite, preporučljivo je menjati filter kabine dvaput godišnje (mnogi će to retko učiniti) ili barem jedanput u proleće. Nečistoće koje se nakupe na filteru smanjuju protok vazduha i efikasnost rada ventilacionog sistema.

Izvor: RevijaHak.hr