fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Kako da pripremite auto za leto?

Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da bezbedno svojim automobilom stignete do određene destinacije.

blank
Foto: Pixabay

Kada treba pregledati automobil?

Počela je sezona godišnjih odmora, a većina porodica će uskoro krenuti put mora ili planine svojim automobilom. Naravno, da biste putovali bezbedno, trebalo bi da pripremite vaš automobil. Toplo vreme i dugo putovanje su idealni za kvarove, a ukoliko imate neku pukotinu na crevu ili vam curi hladnjak, a i nedovoljno su vam naduvane gume ili motor nije čist, putovanje bi moglo da vam presedne.


Provera guma

Prema nekim procenama samo desetak odsto vozača proverava pritisak u pneumaticima redovno. A upravo zbog tropskih vrućina preduvana, nedovoljno naduvana ili oštećena guma može biti najopasnija. Zato obavezno proverite ili se raspitajte koji je pritisak idealan za vašu gumu i trudite se da ga održite redovnom proverom. Ukoliko su vam gume nedovoljno naduvane, može doći do širenja u stranu, a kada se tome dodaju vrućine lako se može desiti da guma pukne. Prenaduvana guma, sa druge strane, ima manje dodirnih tačaka sa tlom i povećava nestabilnost vozila. Takođe ne zaboravite da proverite da li vam je dobra rezervna guma odnosno da li će čitava i dovoljno naduvana.

Provera ulja

Ovo je najbitnija stavka u vašem vozilu. Ulje održava rad delova motora čistim, glatkim i rashlađenim. Kod većine vozila ulje se menja na oko 10.000 pređenih kilometara, mada stručnjaci preporučuju na 5000 ili svaka tri meseca. Leti posebno treba proveravati, jer je zbog vrućine veća verovatnoća za pregrevanje motora. Najmanje što morate uraditi je da pre puta proverite nivo ulja u motoru.

Proverite creva i kaiševe

Da bi sve prošlo glatko na putovanju, najbitnije je da motor ostane što hladniji. Upravo zbog toga morate da proverite creva i kaiševe. Creva koja su na hladnjaku pomažu da tečnost za hlađenje prolazi kroz blok motora, dok kaiševi pokreću ventilator koji omogućava rashlađivanje sistema. Ukoliko creva napuknu ili kaiševi puknu, hladnjak će se pregrejati i vaš auto će brzo stati. Zato proverite da li su creva čvrsta. Najosetljiviji delovi creva su oni koji se nalaze najbliže hladnjaku ili motoru. Kaiševe možete vizualno proveriti.

Provera brisača

Neprijatnosti zbog pljuskova možete izbeći ako zamenite metlice na brisačima. Ukoliko vaši brisači ostavljaju tragove na šoferšajbni prilikom brisanja ili je potrebano više zamaha da se voda obriše sa stakla, znajte da je vreme za zamenu metlica. Ako nikad niste ovo radili, najbolje je da pogledate na koji način su stare metlice prikačene na brisače pre nego što ih skinete ili da kola odvezete kod automehaničara.

Proverite kočnice

Kočnice su najbitnije za bezbednost vaše porodice u vožnji. Ovo su znaci na koje treba da obratite pažnju da je vreme za pregled kočnica: ukoliko je pedala kočnice izuzetno meka i labava, ako je pedala kočnice tvrda i otporna na pritisak, ako stoji stoji previsoko ili prenisko ili ako stvara buku.

Izvor: Bebac.com