fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Kako da povećate cenu vašeg vozila pre prodaje?

Tržište automobila danas je zaista ogromno. Ponuda je velika i nadmašuje potražnju pa ukoliko imamo korišćeno vozilo koje želimo prodati, neke od karakteristika igraju ključnu ulogu.

blank
Foto: expatica.com

Svakako, cena je samo jedna od njih, međutim mnogi vozači ne libe se zavući ruku u novčanik dublje nego inače, ukoliko vide da pred njima stoji kvalitetno vozilo, vozilo koje je u dobrom stanju, ima dobre performanse i dobru dodatnu opremu.

Vrlo često upravo ta dodatna oprema razlog je da automobil postiže veću cenu te se lakše proda. Dakle, investicija u dodatnu opremu mogla bi se nazvati dobrom investicijom.

Stvari koje povećavaju vrednost vozila su metalik boja, klima uređaj, aluminijske felge, dobro stanje unutrašnjosti, pre svega kvalitetne presvlake, vožnja na plin, dizelski pogon, automatski menjač, krovni nosači, xenon svetla, vučna oprema ili kuka te tiptronic menjač.

Budući se danas često vozila menjaju, zapravo trebamo započeti brigu o njemu i pre nego ga odlučimo prodati. Naime, jedino održavani automobil je dobar automobil te ga je ujedno i lakše prodati i on će postići bolju cenu. Pre nego odlučujete koji ćete automobil kupiti, izaberite onaj koji drži cenu.

Neki od vozila koje drže svoju cenu su Subaru, Toyota, Mercedes, Volkswagen, itd. Uz ovo, bitno je čitati knjižicu uputstva i ponašati se u skladu sa njom, pre svega redovno servisirati vozilo kako je u uputstvima navedeno. Prilikom vožnje trebamo paziti na ogrebotine i slična oštećenja karoserije jer svako oštećenje, koliko god ono maleno bilo, može znatno smanjiti vrednost samog vozila kada ga želimo prodati. Takođe, vozilo treba redovno održavati i čistiti jer ako ga peremo samo onda kada ga želimo prodati, biće mu jako teško vratiti stari sjaj.

Uz sve ovo postoje i stvari koje možemo uložiti u vozilo pre samog čina prodaje, a koje ne koštaju mnogo, ali mogu mu itekako podignuti vrednost. Ukoliko vaše vozilo nema radijski prijemnik, to je veliki minus, posebno ako na mestu gde bi on trebao stajati zjapi rupa. Potrudite se, ako ne kupite novi, onda bar kupite polovan i postavite ga.

Nadalje, presvlake za vozila takođe su velika stavka u vozilu koje takođe mogu itekako poboljšati sam izgled vozila, opšti utisak, a na kraju i cenu. Globalno gledano, kožne presvlake su na najvišoj ceni i obično kada se jednom stave, traju večno. Svakako, ovo ne znači da biste vi pre prodaje vozila trebali investirati u kožna sedišta, međutim nove i lepe presvlake od bilo kojeg drugog materijala itekako će podići cenu automobila.

Još jedna stvar koja će automobilu podići cenu je i navigacija. Danas je ovim uređajima cena bitno snižena pa ih je moguće kupiti, a da nisu preskupi, a na kraju se radi o dodatnoj opremi za vozilo koja mu podiže vrednost prilikom prodaje.

Ne zaboravimo ni na gume. Istrošene gume koje često nazivamo ‘ćelavima’ veliki su minus prilikom prodaje. Stoga pre nego se upuštate u avanturu prodaje svog vozila svakako razmislite o promeni guma ako su one u tako vidno lošem stanju. Svakako, ne morate kupiti nove, ali treba ih zameniti sa gumama koje su u solidnom stanju. Takođe, mnogi vozači pre samog odlaska na sajam automobila rade i sledeće – spoljni deo gume koji je vidljiv očima premažu sjajem ili čak i crnom kremom za cipele. Ovaj mali trik se koristi već decenijama, a itekako može poboljšati ukupni utisak o vozilu.

Ako vaše vozilo ima loše felge, još je jedan minus u nizu. Felge bilo koje vrste poboljšavaju izgled vozila, ali i cenu, a posebno su cenjene aluminijske.

Svakako ne smemo zaboraviti ni čistoću vozila. Ako ste ga dok je bilo kod vas redovno održavali, to vam neće predstavljati neki poseban problem. Vozilo dobro očistite i iznutra i izvana. Za spoljno čišćenje izdvojite nešto veća sredstva i svakako koristite vosak jer će izgledati čistije, uglađenije te će boja biti jarkija i izraženija, posebno ako imate metalik boju pa se nemojte sramiti istaknuti sav njen sjaj. Takođe, i manje ogrebotine sa parkinga ili vaše nespretne vožnje kroz usku uličicu mogu se ispraviti bez ulaganja mnogo novca, a rezultat će biti i više nego očaravajući.

Za kraj, ne zaboravite na jaka i bistra svetla. Nema goreg od vozila koje ima svetla koja zapravo škilje, a ne svetle. Slaba svetlost može biti rezultat slabih sijalica, ali i zaprljane unutrašnjosti stakala svetala i žmigavaca. Ne ustručavajte se da skinete stakla i dobro ih operete iznutra, a takođe i zamenite stare sijalice novima, koje bolje svetle.

Dakle, pre odlaska na sajam automobila nešto treba uložiti kako bi se bolje prodalo, često je to više trud nego neki preveliki novac.

Izvor: Silux.hr