fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Jedan auto je još 1986. imao ekran osetljiv na dodir (VIDEO)

Infotainmenti kakve danas poznajemo su u ponudi tek nešto duže od decenije. Međutim, prvi automobil koji je imao svojevrsni infotainment sa ekranom osetljivim na dodir je predstavljen puno ranije. To je bio Buick Riviera iz 1986. godine, a sistem se zvao Graphic Control Center (GCC).

Foto: Screenshot YouTube

Naravno, radi se o potpuno drugačijoj konstrukciji s katodnom cevi (CRT), gde je korisnik imao na raspolaganju ekran dimenzija oko 10 x 7.5 cm. Crno-zelenim ekranom se upravljalo zaista na dodir, a sistem je u memoriji imao 32.000 reči i pritom nudio sve moguće informacije vezane za putovanje. Putem istog ekrana se upravljalo i klimatizacijom, a bio je uključen čak i grafički prikaz ventilatora. I ne samo to, ako biste povećali brzinu ventilatora, on bi se i brže zavrteo.

Međutim, ono što najviše raduje jeste da je odziv ovog sistema bolji i od nekih današnjih infotainmenta. Nema sumnje, ovaj sistem je bio ispred svog vremena, ali ga korisnici na kraju ipak nisu prihvatili. Zato je neslavno završio povlačenjem iz ponude. To se desilo daleke 1990. godine.

Izvor: Index.hr