fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Izgubljen ključ od auta? Evo šta sve treba da uradite da dobijete novi

Posle detaljne pretrage shvatili ste da je izgubljen ključ od auta? Bez panike, čeka vas procedura, ali možete na jednostavan način dobiti novi ključ. U nastavku pročitajte šta sve treba da preduzmete u slučaju da je izgubljen ključ od auta.

blank
Foto: aa-highway.com.sg

Stari modeli automobila

Jedna od prednosti starijih automobila je, između ostalog, što za većinu njih ne postoji komplikovan sistem brava, pa samim tim i ključeva. Zato ako izgubite ključ od ovakvog automobila, čekaće vas manje peripetija. Potrebno je samo da nađete dobrog bravara koji će na osnovu brave napraviti identičnu kopiju starog ključa. Odnosno, sa starim autom ćete imati manje muke oko procesa dobijanja novog ključa.

Ali šta ako je izgubljen ključ od auta novijeg modela?

Noviji modeli automobila imaju i savremenije sisteme zaključavanja koji onemogućavaju jednostavno kopiranje ključeva. Kod njih više nije dovoljno da ključ odgovara bravi, već je neophodno da i elektronski čip ključa odgovara kodu elektronske kontrolne jedinice motora. Na sreću, u slučaju da je izgubljen ključ od auta novijih modela, postoji mogućnost da svog „ljubimca“ pokrenete pomoću rezervnog ključa. Naime, danas svi proizvođači obezbeđuju i rezervnu kopiju ključa. Međutim, šta u slučaju da je izgubljen ključ od auta, a vi ne možete da pronađete rezervni? E, onda se pripremite za proceduru.

Šta raditi ako je izgubljen ključ od auta, a nemate rezervni

U ovom slučaju morate da se obratite ovlašćenom serviseru. Naime, ukoliko izgubite kodiran ključ od auta, gotovo je nemoguće da ga bravar iskopira, upravo zbog elektronskog čipa. Zato je tu ovlašćeni serviser koji je dužan da vam obezbedi novi odgovarajući ključ. Međutim, potrebno je da na novi sačekate 7, do 10 dana, u zavisnosti od proizvođača. Ukoliko se bojite da je ključ ukraden, onda prilikom naručivanja novog možete zatražiti promenu šifre. Na taj način izgubljen ključ od auta neće moći niko da zloupotrebi. Ali, treba imati na umu da cena novog ključa nije zanemarljiva. U zavisnosti od modela, varira i cena, ali ona se uglavnom kreće preko 100 evra. Takođe, pojedini serviseri nude uslugu dobijanja novog ključa odmah. Međutim, često se ovakva usluga dodatno naplaćuje.

Za „pametan“ kljul morate izdvojiti dodatan novac

U slučaju da izgubljen ključ od auta želite da zamenite savremenijim, onda morate znati da to ima svoju cenu. Naime, ukoliko želite da imate ključ koji otključava vrata auta i bez fizičkog kontakta sa bravom, ili da ne morate posebno da ga aktivirate dugmetom, onda za to morate platiti nekad i duplo. Naravno, cena izrade ovakvih „pametnih“ ključeva zavisi i od modela auta. Međutim, iz ovlašćenih servisa naglašavaju da ovi ključevi pružaju veću bezbednost i sigurnost auta.

Izvor: bravarnonstop.rs