fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Izbegavajte vodu dublju od 10 cm

Većina automobila danas ima nisko postavljene usisnike za vazduh koji mogu uvući vodu u motor.

blank
Foto: DarwelShots/Shutterstock

Jesen i kišovito vreme takođe rezultiraju velikim količinama vode na putu.

Uglavnom je to površinski sloj, ali ponekad ćete naići na dublju vodenu barijeru. Pre svega, jurnjava po kiši nije pametna jer je put klizav, a to negativno utiče na upravljivost automobila. Jurenje kroz dublje lokve nije pametno iz dva razloga – prvi je bezbednost, a to je akvaplaning u kojem točkovi automobila gube kontakt sa asfaltom i u vozilu ćete se osećati kao da na klizalište izlazite sa patikama.

Drugi razlog je – takva vožnja može biti opasna po zdravlje vašeg metalnog ljubimca. Izbegavajte vodu dublju od 10 centimetara ili zato što većina automobila danas ima nisko postavljene usisnike za vazduh, koji u ovom slučaju mogu uvući vodu u motor, što može dovesti do katastrofalnih posledica, ulaska vode u cilindre, pucanja klipnjače usled opterećenja …

Zato izbegavajte dublju vodu, automobil nije čamac ili podmornica i molim vas vozite opreznije po kiši. Povećajte rastojanje između vozila ispred sebe sa dve na četiri sekunde, jer je zaustavni put automobila po kiši mnogo duži.

Obratite pažnju na gume, ako su istrošene i ako je dubina žleba manja od 1,6 mm, osetićete to jer će rukovanje biti smanjeno, a zaustavni put pri kočenju produžen.

Uložite u nove gume, kao i u brisače vetrobranskog stakla. Stari brisači neće dobro očistiti staklo, a to će smanjiti vašu vidljivost. Promenite ih.

Izvor: B92.net