fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Istraživanje: Zbog pasa vozači voze opreznije

Kompanija SEAT sprovela je istraživanje kojim je ustanovljeno da psi imaju pozitivan uticaj na vozače.

blank
Foto: Parade

Prisustvo pasa u automobilima tokom vožnje smanjuje stres kod vozača te ih motiviše da voze opreznije. To su pokazali podaci istraživanja koje je obavio SEAT u Velikoj Britaniji. Španska kompanija tvrdi da više od polovine ispitanih vozača koji imaju pse (54 posto) vozi opreznije kada su s njima ljubimci. Čak 69 posto mlađih vozača starosti između 18 i 24 godine je reklo da voze opreznije kad je pas u njihovom automobilu.

Stariji vozači su s druge strane spektra, a 42 posto vozača starijih od 55 godina tvrde da su oprezniji kada je u automobilu pas.Vozači u Londonu i na Bliskom istoku će se verovatno ponašati drugačije kada je pas u automobilu, a 70, odnosno 66 posto njih tvrde da bi vozili opreznije kada je s njima ljubimac.

Prisustvo psa u automobilu smanjuje stres kod vozača, a 35 ispitanika tvrdi da se u tom slučaju osećaju mirnije.

S druge strane, mnogi vozači nisu upoznati sa zakonima koji se odnose na putovanja automobilom s psima. Više od trećine nije sigurno da li postoje neka pravila, a 90 posto njih ne zna za kazne propisane za nepoštovanje propisa. Petina vlasnika pasa je priznala da ne vežu pse u automobilu.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *