fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Istraživanje: Koliko boja može da spusti cenu polovnjaka

Jarke boje ne stoje svim automobilima, a vrlo lako mogu i da snize vrednost vozila prilikom kasnije prodaje. U nekim ekstremnim slučajevima, automobil preupadljive može samo zbog toga dugo da stoji na oglasima. Boja automobila ima važan uticaj na cenu, pa bi trebalo povesti računa o izboru. Nemačka platforma za prodaju automobila Mobile.de sprovela je veliko istraživanje i, verujte, izbor boje može da vas košta…

blank
Foto: Renault

Uvek imajte na umu da boja mora da odgovara klasi automobila, odnosno nekom proseku – ako želite dobro da prodate polovno vozilo.

Možda ste u naletu nežnosti odlučili da kupite ljubičasti automobil ili želite da ga uparite s trenerkom iste boje, ali, ako želite što bolje da prodate polovno vozilo, bežite od te boje kao od veganskog restorana ako ste mesojed (ili obrnuto).

Na automobilu u ljubičastoj boji ćete izgubiti oko 27,2% od prosečne cene vozila, na srebrnoj 25%, zlatnoj 23,1%, crvenoj 11,5 %, plavoj 9,8% i zelenoj 1,3 odsto.

Možda je crvena odličan izbor za Ferrari, ali ako kupujete poslovnu limuzinu, poput Volkswagen Passata ili BMW-a serije 5, ta je boja neprikladna, odnosno doneće vam glavobolje pri prodaji, kažu u Mobile.de, a prenosi revija HAK.

Nećete pogrešiti ako kupite narandžasto vozilo (sve, naravno, zavisi od klase) jer ona donosi 5,4 posto višu cenu od proseka pri prodaji vozila. Još bolji izbor su: bela s 5,9%, crna s 9,5%, siva s 9,7% i žuta s 13,3 odsto. Mobile.de je primetio da se se isti automobili sa živopisnijim bojama mnogo manje pregledaju na internet oglasima nego oni s neutralnijim bojama, poput sive ili crne.

Uvek imajte na umu da boja mora da odgovara klasi automobila, odnosno nekom proseku – ako želite dobro da prodate polovno vozilo. Izbegavajte i trendi boje, koje su u modi neko vreme, ali brzo će postati trn u oku…

Izvor: Revija HAK