fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Istraživanje: Ako dugo vozite žedni to je kao da ste pod uticjem alkohola?

O efektima vožnje u alkoholisanom stanju sve se zna, ali sada se pojavila studija u kojoj se tvrdi da je to stanje slično dehidraciji, odnosno da ste posebno u letnjim mesecima u opasnosti za upravljačem. Govori se o dve litre vode dnevno koje bi trebalo da popijete, ali to je, naravno, individualno. Ne bi smeli da budete žedni, a pogotovo ne bi smeli da budete žedni dok vozite.

blank
Izvor: mirror.co.uk

Science Direct tvrdi da čak i osoba koja je blago dehidrirana gubi dovoljno mentalnog fokusa da za volanom napravi sve vrste grešaka u vožnji. Da bi se došao do ovog zaključka, sprovedeno je istraživanje na 11 odraslih muškaraca koji su koristili nepokretni simulator vožnje kako bi imitirali stvarne uslove, piše Revija HAK.

Svaka osoba je učestvovala u tri sesije vožnje, a prva je bila sesija upoznavanja da bi se navikli na postavke. U preostalim seansama nadgledani su vozači na dvosatnom putovanju, hidratizovanom i žednom. Senzori su pratili aktivnost mozga dok su kamere nadzirale vozače. Incidenti za koje se smatra da su povezani s umorom isključeni su iz studije. Rezultati su pokazali da su dehidrirani vozači činili više manjih grešaka, poput čestog napuštanja saobraćajne trake ili kasnog kočenja, a slučajevi su bili slični u učestalosti kao kod osoba pod uticajem alkohola. Međutim, treba napomenuti da bi mala veličina uzorka studije mogla da bude ograničavajući faktor u zaključku.

Izvor: Revijahak.hr