fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Istekla registracija – kako odvesti auto na tehnički

Istekla vam je registracija. Da biste je produžili morate da obavite tehnički pregled. Ali problem je u tome što ne smete da vozite auto kojem je istekla registracija. Kako onda stići do tehničkog pregleda?

blank
Foto: Unsplash.com

Potražili smo rešenja, troškove, ali i kazne ukoliko ipak odlučite da rizikujete i vozite neregistrovan auto do tehničkog (što nipošto ne preporučujemo), pišu polovniautomobili.

Rešenje 1: Probne tablice?

Na prvu loptu najlogičnije rešenje – uzmete probne tablice i sa njima idete na tehnički pregled. O njima smo pisali u tekstu: Koliko koštaju probne tablice, gde ih izvaditi i na koliko mogu da se uzmu

Međutim, ovde smo se našli u problematičnoj situaciji. Tehnički pregledi i druge firme koje se bave izdavanjem probnih tablica kažu da je uslov da biste uzeli probne tablice da auto bude odjavljen (ili da nikada nije ni registrovan u Srbiji).

U praksi to znači da bi trebalo da:

1) odjavite auto, tj. vratite registarske tablice i poništite saobraćajnu dozvolu
2) uzmete probne tablice
3) odete na tehnički pregled
4) registrujete auto i dobijete nove registarske tablice i saobraćajnu dozvolu

Pošto nigde u propisima nismo našli ovo ograničenje – tj. zabranu da se izdaju probne tablice automobilu koji nije odjavljen, obratili smo se MUP-u i dobili sledeći odgovor:

„Obaveštavamo Vas da se za automobil koji je upisan u Jedinstveni registar vozila,  kome je istekla važnost registracione nalepnice, mogu izdati tablice za privremeno označavanje vozila i potvrda o njihovom korišćenju, radi odvoženja na tehnički pregled, bez odjave tog vozila i vraćanja redovnih registarskih tablica, pod uslovom da od dana isteka važnosti registracione nalepnice nije protekao rok od 60 dana.

Ako je protekao navedeni rok, tablice za privremeno označavanje vozila i potvrda o njihovom korišćenju mogu se izdati nakon što vlasnik vozila vrati registarske tablice organu koji je iste izdao, ako u roku od 60 dana od dana isteka važenja registracione nalepnice ne podnese zahtev za izdavanje nove registracione nalepnice.“

Dakle, postoji različito tumačenje propisa. Proverili smo i sami u „Ljermontovoj“ i dobili isti odgovor kao od tehničkih pregleda i drugih firmi koje se bave izdavanjem probnih tablica.

Nećemo ulaziti u detalje o tome kako smo pokušavali da rešimo ovaj problem, ali uz veliku pomoć Gorana Bogdanovića iz Auto-kuće Boki uspeli smo da „pomirimo“ propise na papiru i ono što se primenjuje u praksi.

To znači da bi tehnički pregledi i drugi koji se bave izdvanjem probnih tablica uskoro trebalo da dobiju dopis u kojem će biti obavešteni da je dozvoljeno izdavanje probnih tablica automobilima kojima je istekla registracija, a nisu odjavljeni.

Naravno, uz uslove koji su navedeni u odgovoru iz MUP-a.

Ne znamo kada će taj dopis biti poslat i kada će izmene početi da se primenjuju u praksi, ali u svakom slučaju možete da proverite ukoliko vam odgovara cena probnih tablica za odvoženje auta na tehnički.

Rešenje 2: Komšija će da me odvuče do tehničkog pregleda?

Sme li neregistrovan auto da se odvuče do tehničkog pregleda drugim automobilom?

Ne sme – pošto je neregistrovan, nema ni obavezno osiguranje, što znači da ne sme da učestvuje u saobraćaju. Ne posmatra se kao prikolica, što je uobičajena zabluda.

Rešenje 3: Šlep služba!

Da – ovo je uglavnom najisplativije rešenje.

Cene prevoza šlep službom zavise od raznih faktora, a možete i da se dogovarate. Na primer, u Beogradu prevoz od 10-15 km košta 2.500 do 3.500 dinara.

Savetujemo da nađete tehnički pregled na kojem možete obaviti kompletnu proceduru produženja registracije, što podrazumeva da kod njih dobijete i registracionu nalepnicu – dakle, ne morate da idete u MUP.

Kolike su kazne ukoliko odlučim da rizikujem i vozim neregistrovan auto do tehničkog pregleda?

Ukoliko je registracija istekla pre manje od 30 dana, kazna je 5.000 dinara. Ukoliko je istekla pre više od 30 dana, kazna je 10.000 dinara.

Inače, ukoliko ne produžite registraciju u roku od 60 dana, dužni ste da vratite registarske tablice. U suprotnom, kazna je od 10.000 do 20.000 dinara.

Mnogo oštrija kazna sledi vozaču koji se nađe za volanom auta koji uopšte nije upisan u jedinstven registar vozila, zato što je npr. odjavljen ili nikada nije ni registrovan. Kazna je:

  • Od 20.000 do 40.000 dinara ili zatvor do 30 dana
  • 6 kaznenih poena
  • Zabrana vožnje od najmanje 3 meseca

Pritom imajte u vidu da vozite bez obaveznog osiguranja, što znači da ako izazovete udes – svu štetu plaćate iz svog džepa, a ukoliko dođe policija situacija može ozbiljno da se zakomplikuje zbog dodatnih kazni, pri čemu se kazna za vožnju neregistrovanog vozila povećava zbog izazivanja udesa.

Koliko ranije može da se obavi tehnički pregled?

Da ne biste došli u situaciju da vam istekne registracija zbog zaboravnosti ili nekih obaveza, tehnički možete da obavite 30 dana pre same registracije, odnosno pre nego što dobijete novu registracionu nalepnicu.

Da li postoji tolerancija nakon isteka registracije?

Ne – u Zakonu piše da: „Motorno i priključno vozilo ne sme da učestvuje u saobraćaju na putu nakon isteka roka važenja registracione nalepnice.“

Izvor: polovniautomobilicom/ Autor: Dragan Romčević