fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Ispod karoserije ovog Peugeota 205 krije se agregat Porsche Boxtera

Iako spolja ovaj hot-hatch izgleda kao Peugeotova reli-legenda, ispod ‘kože’ je u stvari Porsche Boxster. Intrigantni sportista je osvanuo na britanskom eBayu, a pokreće ga 2,7 litarski boxer iz Porsche Boxstera, spojen na manuelni petostepeni menjač – recept za dobru zabavu.

Lista navodi da je osim samog motora i sistema prenosa u maleni Peugeot ugrađeno Boxsterovo oslanjanje, kočnice, upravljač i elektronika. U osnovi, ovaj automobil više je Porsche nego Peugeot, piše Jutarnji.hr. Ostaje nejasno zašto se vlasnik odlučio za ovu karoseriju, ali rezultat je zaista privlačan, delom zahvaljujući žutoj boji i proširenom bodykitu.

‘Ovaj 205 GTI zadržava svu Porscheovu pogonsku opremu, uključujući oslanjanje, kočnice, sistem upravljanja itd… To znači da ima ABS, sistem kontrole proklizavanja i tempomat. Unutra je ugrađen sveobuhvatan kavez, a motor je servisiran uz ugradnju nove indukcijske cevi’, navedeno je u oglasu.

Iako spolja izgleda kao Peugeot, u kabini je sasvim druga atmosfera. Prvo što ćete videti je Porscheova instrument ploča, na koju je postavljen Boxsterov upravljač i menjač. Instrument ploču je bilo potrebno modifikovati da bi uopšte stala u malenu karoseriju.

Nije navedeno da li je automobil legalan za britanske puteve, ali to nije ni toliko važno, jer je idealan za vikende provedene na trkačkim stazama. 2,7 litarski boxer proizvodi malo više od 220KS, a i glasniji je od standardnih Peugeota 205 GTI, zahvaljujući većem kućištu i novoj indukcijskoj cevi.

U trenutku pisanja ovog članka, ponuda iznosi 7.100 britanskih funti, što i nije toliko mnogo za unikatni automobil na koji je neko potrošio mnogo vremena, a verovatno i novca.

Izvor: Jutarnji.hr