fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Imam automobil sa automatskim menjačem. Mogu li ga šlepati?

Automatski menjač pojednostavljuje vožnju. Ali šta u slučaju kvara? Može li se automobil sa automatskim menjačem šlepati?

blank
Foto: automobili.ba

Vozači na Balkanu sve češće počinju koristiti čari automatskog menjača. Razlog? Menjač nezavisno bira optimalni omer za uslove vožnje i ne zahteva od vozača da pritiska papučicu kvačila prilikom promene brzine. Nažalost, automatski menjač u automobilu uključuje i neke obveze. Na primer, vozač mora češće menjati ulje u menjaču, a mogući troškovi popravke biće visoki. Završava li ovo specifičnosti automatskog menjača? Ne. Vlasnik automobila takođe bi se trebao setiti pravila šlepanja u slučaju ozbiljnog kvara.

Šlepanje automobila sa ručnim mjenjačem: nema problema!

Automobil opremljen ručnim menjačem može se šlepati praktično na bilo koji način – pomoću sajle i drugog vozila ili tegljača. Samo prebacite u ler (neutralno stanje). U slučaju automatika nije uvek moguće prebaciti u stepen N. Pogotovo u slučaju zupčanika kojim upravlja džojstik. To se može učiniti tek nakon pokretanja motora. A to stvara ozbiljan problem prilikom vuče. Pa kako šlepati automobil sa automatskim menjačem? Zapravo postoji nekoliko načina.

Kako šlepati automobil sa automatskim menjačem? Prvo, sajla za vuču i još jedan automobil.

U situaciji kada se za vuču koriste drugi automobil i sajla, motor šlepanog vozila mora raditi. Menjač će raditi i omogući će uključivanje neutralnog stepena prenosa. Treba se prisetiti i brzine šlepanja, koja ne može biti preterana. Proizvođači automatskih menjača uglavnom dopuštaju brzine šlepanja do 50 km/h.

Automobil sa automatskim menjačem takođe se može šlepati samo sa posebnim tegljačem. Ova je opcija dobra jer podiže pogonsku osovinu iznad asfalta. Menjač i motor ne moraju raditi.

Kako šlepati automobil? Opšta pravila

  • imobilizacija motora – nemogućnost paljenja znači da nije moguće šlepati drugim automobilom,
  • nakon ozbiljne nezgode – pogonske osovine mogu biti oštećene, pa vuča neće biti moguća,
  • u slučaju velikih kvarova u području automatskog menjača
  • kada automobil ima pogon na sva četiri točka, a vozač ne može ručno prebaciti pogon na samo jednu osovinu

Na kraju, traba spomenuti i opšte principe šlepanja automobila, koji se primenjuju ne samo na automatski menjač. Pa čega biste se trebali setiti?

  • sajla za vuču trebalo bi da bude dugačka od 4 do 6 m,
  • na oštećeni automobil treba postaviti zadnji trokut upozorenja,
  • vučeno vozilo treba imati upaljena poziciona svetla,
  • vučeni automobil mora imati efikasan sistem upravljanja i kočenja,
  • vuča se izvodi brzinom od 30 km/h u naseljenim mestima i 60 km/h izvan naseljenih područja.

Izvor: automobili.ba