fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Imaju li benzin i dizel rok trajanja?

​Ako se gorivo skladišti u namenskim spremnicima, koji imaju mogućnost održavanja i dreniranja, preporuka je da se benzin čuva do dve godine, dok se dizel gorivo može čuvati do šest meseci.

blank
Foto: Pixabay

Jedan od naših običaja je skladištiti gorivo u kanisterima, ostavljati ga u garažama, šupama ili na sličnim mestima. Zanimalo nas je šta sa takvim zalihama, je li to ispravno i koliko dugo gorivo može stajati u uslovima koji su daleko od idealnih, odnosno postoji li rok trajanja goriva. Pitali smo INA-u, a prenosimo i odgovor naftne kompanije:

„Benzin i dizelsko gorivo skladište se u strogo namenskim spremnicima, označenim prema važećim propisima. Skladištenje u neadekvatnim spremnicima može dovesti do degradacije kvaliteta te problema prilikom primene takvog goriva. Ako se gorivo skladišti u namenskim spremnicima, koji imaju mogućnost održavanja i dreniranja, preporuka je da se benzin čuva do dve godine, dok se dizelsko gorivo može čuvati do šest meseci. U spremnicima može doći do kondenzacije vode usled velikih razlika u temperaturi okoline, kao i do razvoja mikrobiološkog zagađenja.

Dakle, čuvanje goriva u neadekvatnim uslovima može ga pokvariti, a dizelsko gorivo je izloženije. U odgovoru INA-e spominju se namenski spremnici, a samo možemo pretpostaviti koliko mu se skraćuje rok kada ga držite u neadekvatnim spremnicima.

U naftnoj kompaniji, razumljivo, ne žele nagađati u kakvim ćete sve spremnicima držati gorivo, ali relevantne informacije govore da je rok upotrebe goriva u kanisterima tek nekoliko meseci. Neki ugljikovodici iz goriva ispare, a neki reagiraju sa kiseonikom iz vazduha – što, možete pretpostaviti, nije dobro.

Dakle, ako vam nije potrebno, ne stvarajte zalihe goriva u garažama, radi se o visokozapaljivom materijalu, a stajanje utiče i na njegov kvalitet.

Izvor: automobili.ba