fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Hamilton kažnjen zbog pojasa

Majkl Masi, direktor trke FIA Formula 1, kaže da je očuvanje bezbednosti vozača razlog zbog kojeg je Luis Hamilton kažnjen, posle odvezivanja pojasa na kraju trke za Veliku nagradu Brazila, ali da kazna ne znači da nije dozvoljeno slaviti pobedu.

blank
Foto: Jared C. Tilton/Getty Images

Aktuelni šampion je potpuno odvezao pojas tokom sporog kruga na stazi Interlagos, kako bi proslavio veliki trijumf. To se, prema mišljenju stjuarda, kosi sa pravilima, pa će vozač Mercedesa na ime kazne odmah platiti 5.000 evra, uz dodatnih 20.000 do kraja 2022. godine, piše Sport Klub.

„Odvezati pojas dok je bolid u pokretu nije bezbedno. Čak i kod sporih brzina. Formula 1 vozači daju primer mlađim kolegama, zato je od ključne važnosti da nauče koliko je bitna upotreba sigurnosnih uređaja u bolidu„, jasan je Masi.

Da se proslavi pobeda može i ako se pojas ne odveže, tvrdi direktor trke.

„Svi znaju za pravila, kao što znaju i da u sporom krugu mogu da olabave svoj pojas, ali ne i da ga u potpunosti otkače. Nije stvar u tome da se vozači spreče da slave pobede, samo je neophodno poštovati bezbednosne protokole„, zaključio je Masi.

Podsetimo, Hamilton je u Brazilu startovao sa desete pozicije, ali je uspeo da upiše trijumf i ostane u trci za odbranu titule.

Na tri trke do kraja zauzima drugo mesto sa 318.5 poena, 14 manje od lidera Maksa Ferstapena.

Sledeće nadmetanje čeka nas u Kataru 21. novembra.

Izvor: Sportklub.rs