fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Greške koje pravimo pri kupovini polovnog automobila

Greške pri kupovini automobila su jedna od stvari koje morate da izbegnete. Kupovina automobila neretko zna da predstavlja dug i mukotrpan proces, ali ako se dobro pripremite i naoružate informacijama, možete da izaberete automobil koji za pristojnu sumu novca najbolje odgovara vašim potrebama.

blank
Foto: Shutterstock

Kupovina automobila je verovatno jedna od najzahtevnijih kupovina koje morate da obavite u životu. Nakon što ste teškom mukom uspeli da skupite poveći iznos za kupovinu budućeg limenog ljubimca, pred vama je još teži izbor – koji izabrati? 

Istraživanje verovatno započinjete na internetu, a tamo vas odmah na početku čekaju ozbiljni izazovi. Naime, trgovci u pokušaju da privuku vašu pažnju, a samim tim i da skrenu pozornost sa nedostataka na njihovim vozilima, pokušavaju (naglašavamo, pokušavaju) da budu originalni pa to izgleda ovako: „Sportski, a elegantan“, „Novi model, bukvalno nekorišćen“, “Dva displeja i perfektno ozvučenje“ ili “Nećete moći ni vrata da zatvorite od te opreme.“

Naravno da sve to zvuči simpatično, ali vam sigurno ne pomaže u izboru automobila. Zato uvek imajte na umu da postoji velika mogućnost da ćete bolje proći kod trgovaca koji ceo proces kupovine automobila shvataju ozbiljno, nego kod onih koji svojim šarmom i duhovitošću ulepšavaju celu situaciju. Uz to, pokušajte da izbegnete sledeće najčešće greške:

1. Zaboravljamo čemu je auto namenjen

Prva stvar koju morate da napravite pre kupovine automobila jeste da odredite čemu vaš novi auto treba da služi. Da li tražite porodični auto u koji morate da stavite dva dečija sedišta? Ili ste pak pustolov koji mašta o autu bez krova i putovanjima? Ako ste u penziji, trebaće vam čvrst i pouzdan automobil, koji će vam služiti za kraća putovanja. U skladu sa trenutnim životnim stilom bi trebalo da odaberete i budući automobil. Nakon toga možete da suzite izbor prema vrsti automobila. Hoće li to biti terenac, sportski automobil, kabriolet, hečbek ili karavan?

Kad je reč o kupovini automobila s obzirom na motor, mnogi misle da je ekonomičnije kupiti dizel i to je u jednu ruku istina. Međutim, ako ste osoba koja auto koristi samo da bi se kretala po gradu, onda je bolje da obratite pažnju na benzince. Isto tako, ako idete na uglavnom kratka putovanja, dizel verovatno nije za vas, jer automobili sa dizel motorima moraju redovno da se voze kako bi se spalila čađ koja se skuplja u DPF-u, odnosno filter čestici. Ako to ne radite, čađ može da blokira DPF pa ćete završiti s velikim računom za ispravljanje štete.

2. Vodimo se izrekom “što jeftinije, to bolje“

Biti štedljiv ne znači samo štedeti novac, nego ga i mudro trošiti. To takođe znači da neke stvari mogu da deluju povoljno u trenutku kupovine, ali dugoročno mogu da koštaju puno više. Jedna je od tih stvari je i kupovina automobila. Ako se pripremate za kupovinu auta, imajte na umu činjenicu da je reč o ulaganju u nešto što ćete gotovo svakodnevno da koristite i da to nije “mala stvar“, pa je u tom slučaju traženje najjeftinije opcije možda i najgora ideja. Sigurno ste barem jednom videli oglas za auto koji je delovao fantastično i pomislili ste: „To je to! Našao ste svoj auto iz snova!“ Međutim, u stvarnom svetu, ako nešto deluje nerealno dobro, onda to verovatno i jeste.

Neretko od komšija ili prijatelja čujemo da je pri kupovini polovnog automobila prošao jako povoljno, a nekoliko meseci kasnije taj isti prijatelj kupuje novi deo za auto jer sa starim nešto nije u redu.

Kupiti auto koji na prvu deluje povoljno i očuvano je verovatno najveća greška koju možete da napravite pri kupovini automobila jer ćete u bližoj budućnosti na taj auto da potrošite veliki iznos kako biste ga popravili zato što će uvek neki deo da prestane sa radom i tako ćete upasti u začarani krug kupovine novih delova jer stari otkazuju jedan za drugim.

Foto: Shutterstock

Pri kupovini polovnog automobila takođe pripazite na to da nije reč o oglasu koji nudi auto koji se uopšte ne nalazi u vašoj zemlji, već se nalazi na lagerima širom Evrope. 

3. Pridajemo (pre)veliki značaj izgledu

Zaljubljivanje u određeni model ili boju automobila može da vam stvori samo probleme jer vas pri njegovoj kupovini ne bi smele da vode emocije. Na taj način isključujete sve ostale automobile koji bi verovatno bili daleko bolji izbor za novac koji imate, ali vi u glavi imate tačno određen dizajn i boju koju želite.

To je u redu ako imate veći iznos na raspolaganju i kupujete novi auto, no kad je reč o kupovini polovnih auta takvo vam razmišljanje može zadati velike muke. Iako je estetika nešto što treba da igra ulogu pri kupovini auta, ne bi vam smela biti visoko na lestvici prioriteta.

4. Ne obraćamo pažnju na detalje

Prilikom kupovine polovnog automobila uglavnom obraćamo pažnju na glavne detalje: godište automobila, da li izgreban, u kakvom su stanju sedišta, kakav je motor, da li svetla funcionišu, pređenu kilometražu itd. Međutim, postoji još detalja koje trebate da uzmete u obzir:

– Da li je auto ikada učestvovao u sudaru? 

Iako prodavac tvrdi da nije, vi svejedno obratite pažnju na boju auta i stakla jer ako je reč o novim staklima, velika je verovatnoća da su menjana zbog sudara.

– Da li je motor sveže opran? 

Ako imate auto koji normalno funkcioniše i odgovara karakteristikama u oglasu, da li biste išli da perete motor pre prodaje? Naime, reč je o triku kojim se prodavci služe kako bi zamaskirali dotrajalost motora jer kada je opran teže se otkrivaju mane usisnog i izduvnog sistema.

– Da li ima nove gume? 

Nove gume se stavljaju kada su prethodne gume nepravilno izlizane ili kada se njima prikriva stanje šasije.

– Da li je sveže lakiran? 

Sveže lakiran auto može da krije oštećenja, ogrebotine i udubljenja nastala nakon sudara ili može da bude trik kojim se prikriva korozija na autu.

– Kakva je servisna knjižica?

Servisna knjižica je nešto poput lične karte auta. Iz nje možete da saznate ključne podatke o realnom stanju auta, a ako je prodavac nema, to je znak za uzbunu. Pritom imajte na umu da je u poslednje vreme “skidanje kilometara“ česta varka kojom se prodavci služe kako bi prikrili stvarnu kilometražu i time skuplje prodali svoj auto. Zato kupujte automobile kod kojih možete da vidite istoriju servisa jer je to jedini dokaz da kilometri nisu skidani.

Na kraju, pri kupovini automobila takođe imajte na umu činjenicu da nakon nedelju dana možete da shvatite da to nije auto koji vi želite, pa  u tom slučaju, ako je to moguće, birajte servise koji vam omogućuju raskidanje sklopljenog ugovora u roku od 14 dana i vraćanje iznosa koji ste platili.

Izvor: ddl.rs/24sata.hr