fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Greška prilikom menjanja brzine koja dovodi do ozbiljnog kvara

Vozite li automobil sa ručnim menjačem, uvek postoji opasnost od kobne greške, da iz, na primer, pete brzine prebacite u drugu. Obrtaji motora naglo će porasti i, ako na vreme ne reagujete, može se dogoditi jako skup kvar:

blank
Foto: 123rf

„Visok broj okretaja motora izvan maksimalno predviđenog broja obrtaja motora može rezultirati mehaničkim oštećenjem na motoru, prvenstveno na razvodnom mehanizmu za otvaranje i zatvaranje ventila.

Stariji motori, koji imaju veću propusnost kompresije zbog istrošenosti klipnih prstenova, skloni su kod povišenih obrtaja motora sami podići ulje iz uljnog korita preko oduška motora i izbaciti ga u usisnu granu, što rezultira nekontrolisanim samopaljenjem ulja i vozač više nije u mogućnosti regulisati broj obrtaja, koji odlazi najčešće izvan maksimalnog broja obrtaja koji rezultiraju najčešće mehaničkom štetom na motoru.

Kod pojedinih proizvođača postoji sigurnosna blokada, odnosno oni mogu elektronički isključiti ubrizgavanje kako bi sprečili dalje podizanje obrtaja motora izvan dozvoljenog broja obrtaja motora“, objasnio je za HAK Reviju Marin Morava, tehnički savetnik u Hrvatskom autoklubu.

Izvor: Index.hr