fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Golf II G60 Limited sa 210KS i pogon na sva četiri točka

Mnogi ljudi veruju da je linija veoma snažnih Golfova “dvica” sa pogonom na sve točkove započela sa R32. Ipak, ne sećaju se svi Golfa II Limited koji je doživio veoma kratku seriju, zbog čega danas postiže vrtoglave cene.

blank
Foto: automobili.ba

Sportska istorija druge generacije Golfa “dvice” započela je, naravno, sa 8-ventilskim GTI-jem sa 112 KS, koji je zatim evoluirao u GTI 16v varijantu sa 139 KS. U ponudi je i mesto za jednu relativno popularnu Verzija G60 sa 8 ventila sa kompresorom. Međutim, malo ko se seća da su Nemci takođe kombinovali kompresor sa jedinicom sa 16 ventila.

Tako je nastao G60 Limited koji stvara 210 KS i 252 Nm maksimalnog okretnog momenta koji se prenosi na sve točkove preko Syncro pogona. Takav set omogućio je postizanje stotke za nešto više od 6 sekundi, što je u to vreme bio spektakularan rezultat.

Nažalost, nisu svi imali priliku saznati za ovaj primerak, jer je proizveden samo 71 primerak Golf II G60 Limited, od kojih je nekoliko preživelo do danas. Primerak sa proizvodnim brojem 16 koji je u prodaju stavio 4Star Classics zato je prava retkost.

Dolazi iz 1989. godine i do sada je prešap manje od 68 hiljada kilometara. Ono na šta vredi obratiti pažnju nije samo izvrsno tehničko stanje, već i skroman izgled tipičan za varijantu Limited. Dvostruka GTI svetla ustupila su mesto jednima, a samo proširenja lukova točkova, plavi umeci i 15-inčne BBS RM felge otkrivaju sportski karakter.

Nažalost, diskrecija i jedinstvenost imaju svoju cenu. Ljubitelji za ovu umetnost moraju pripremiti gotovo 80 hiljada funti (oko 90.000 eura).

Izvor: automobili.ba