fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Gde se najlakše dobija vozačka dozvola, a gde je najteže položiti

Prema istraživanju koje je sproveo Zutobi, stranica posvećena edukaciji vozača, najteže je dobiti vozačku dozvolu u jednoj nama susednoj zemlji, piše B92.

blank
Foto: Daxiao Productions/Shutterstock

Zutobi je objavio listu koja pokazuje koliko je teško u nekoj zemlji postati vozač, a kriterijumi su bili potreban broj sati teorije i vožnje, troškovi polaganja ispita, uzrast u kome kandidat sme da polaže, kao i potrebne potvrde koje treba pribaviti.

Zatim je na osnovu pribavljenih podataka napravljena tang lista 30 zemalja u kojima je najlakše postati vozač i 30 u kojima je znatno teže dobiti dozvolu.

Ukoliko se pitate gde je svrstana Srbija, razočaraćete se, jer naše zemlje nema među 60 rangiranih.

Ipak, zanimljivo je da se među pet država u kojima će se kandidati najviše pomučiti da dođu do vozačke, čak tri nama susedne zemlje.

Prvih pet zemalja u kojima se najteže dolazi do vozačke

Na prvom mestu po težini dobijanja vozačke dozvole nalazi se Hrvatska sa 1,96 bodova od mogućih 10.

Ovako lošu poziciju na listi zaslužila je zbog visine troškova te strogih kriterijuma na ispitu. Zutobi navodi kako Hrvati u auto-školi provode u proseku oko 85 sati kao i da su im potrebna razna medicinska odobrenja.

Sajt spominje i troškove dobijanja vozačke dozvole koji okvirno iznose oko 8.000 kuna (nešto preko 1.000 evra).

Na drugom mestu nalazi se Brazil sa 3,21 bodom od 10. U toj zemlji kandidati imaju obaveznih 60 sati škole i takođe moraju proći više medicinskih pregleda.

Troškovi dobijanja vozačke dozvole prosečno iznose oko 250 evra.

Treća zemlja po težini dobijanja vozačke je još jedan naš sused – Mađarska (3,59 bodova od 10, troškovi 100 evra), četvrti je Bahrein (3,62 boda od 10, troškovi 430 evra), a peta Crna Gora (3,79 bodova od 10, 285 evra).

Zemlje u kojima se najlakše dolazi do dozvole

Zutobi navodi i u kojim je zemljama najlakše dobiti vozačku.

Prvi na popisu je Meksiko (9,48 bodova od 10) gde u većini slučajeva građani polažu samo teoriju i ne treba da prolaze kroz praktičan deo ispita. Do 2018. godine čak nije bilo ni teorijskog testa.

U prvih pet, pored Meksika su još Katar (7,39 bodova), Letonija (7,03 boda), SAD (6,95 bodova) i Kanada (6,93).

Kompletan spisak zemalja u kojima se najlakše i najteže stiče vozačka dozvola, kao i rang liste, možete pronaći ovde.

Izvor: B92.net