fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Ford u labaratoriji proizvodi ptičji izmet, evo i zašto

Svi znamo da je ptičji izmet jedan od najvećih neprijatelja za lim automobila.

blank
Foto: Ford

Prema nekim procenama tek nekoliko dana je dovoljno da agresivni spojevi iz ptičjeg izmeta počnu da prodiru kroz površinu laka prema metalu, posebno ako je neki od slojeva lagano oštećen. Kako piše Index.hr, u Fordu efikasnost zaštite površine žele da provere u što realnijim uslovima, a to podrazumeva i tretiranje površine ptičjim izmetom.

A kako bi bilo nezgodno izlaziti napolje i hvatati golubove oko ispitnog centra, u Fordu su odlučili da sami proizvedu ptičji izmet. To je mešavina koja zadrži fosfornu kiselinu, sintetički polen i još neke sastojke. Prethodno zaštićena površina se odgovarajućim premazima tretira veštalkim ptičjim izmetom i zatim se pusti na sazrevanje na do 80 stepeni Celzijusa. Procedura je slična onoj koja se izvodi u slanoj komori kada se proverava postojanost zaštitne prevlake u smislu antikorozivne zaštite.

U Fordu takođe proveravaju postojanost boje na UV zračenje, i to u trajanju od 250 dana. Takođe, postojanost boje se proverava i pri različitim temperaturama, a sve da bi konačni proizvod-automobil zadržao početni sjaj što duže.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *