fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Ford kreirao parfem s mirisom benzina

Proizvođač automobila Ford, koji pokušava da kupce prilagodi na činjenicu da će njihov kultni Mustang u budućnosti voziti na struju, došao je na ideju kako olakšati prelaz s benzina na električni pogon.

blank
Foto: automobili.ba

Prema njihovoj ideji, to će biti olakšano – novim parfemom s mirisom benzina.

Prema istraživanju koje su sproveli, svaki peti vozač automobila smatra da će mu pri prelasku na električni automobil najviše nedostajati miris benzina. Gotovo 70% ispitanika je izjavilo da će im miris oktana nedostajati barem u nekoj meri. Ako je verovati ovom istraživanju, ljudi su miris benzina rangirali među one najpoželjnije, prijatnije od mirisa vina ili sira, otprilike ga stavivši na nivo s mirisom novih knjiga.

Sve to je dalo ideju Fordovim stručnjacima, pa su kreirali Splash and Dash, parfem koji miriše na vozilo s pogonom na fosilna goriva. Osim benzina, u njemu se nalaze „dimne nijanse, ljuspice gume te ‘životinjska’ komponenta“. Sve to bi trebalo da podseća na nasleđe marke Ford i njihovog klasičnog Mustanga.

Stručnjaci za mirise su pri izradi ovog parfema analizirali hemikalije koje se mogu naći u enterijeru vozila, u njihovim motorima i benzinu, primera radi benzaldehid i p-Cresol. Stopili su ih s klasičnim sastojcima parfema kao što su đumbir, lavanda, geranijum i sandalovina, koji su dodali dodatne tonove završnom mirisu. Parfem neće biti dostupan u slobodnoj prodaji, već će poslužiti Fordu u misiji „razbijanja mitova o električnim automobilima i uveravanja tradicionalnih entuzijasta u potencijale električnih vozila“.

Izvor: SEEbiz