fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Ford Crown Victoria sa motorom iz tenka (VIDEO)

Jedan švedski entuzijasta je odlučio da u Ford Crown Victoriju ugradi Rolls-Royceov V12, motor za tenk. Daniel Warner je imao tu ideju već neko vreme. Kaže da je želeo ‘nešto drugačije, nešto ogromno’.

blank
Foto: YouTube Screenshot

Među prvim idejama je bio motor za avione, tačnije, masivni 27 litarski Rolls-Royceov Griffon iz Spitfirea, ali se na kraju odlučio za 27 litarski Meteor V12 iz britanskog tenka Crusader. Tom V12 je bio potreban dom, a Werner se odlučio za bivši policijski automobil iz Stocktona u Kaliforniji. Njemu je bio potreban novi motor, mada malo veći od V8 s kojim je došao iz fabrike, piše Jutarnji.hr.

Projekat je nazvan ‘Meteor Interceptor’, a trajao je više od godinu dana. Kao što biste verovatno mogli da pretpostavite, potrebno je mnogo posla da se 27 litarski motor ugradi u prostor koji je inače rezervisan za 4,6 litarski V8. Naime, motor je sam po sebi težak koliko i automobil.

Werner i njegov tim su za početak ugradili prednji deo Chevroleta C10 napred samo da bi on držao masivni motor, a čak i nakon toga, deo Meteora je ušao u unutrašnjost. U osnovi, Meteor je umanjena verzija poznatog avionskog motora Merlin bez kompresora i drugih komponenti, ugrađivan u Cromwell tenkove za borbu u Drugom svetskom ratu.

Policijske Crown Victorije su proizvodile oko 250 KS, dok je Meteor u Cromwell tenku bio sposoban za oko 600 KS. Međutim, Wernerov tim nije se zadovoljio s duplo većom snagom. Uz pomoć dva BorgWarner S500X turbopunjača Werner se nada da će konačna brojka biti oko 2500 KS.

Pred njima je još dug put, ali gotova konstrukcija dobiće svoju šansu oko Nürburgringa.

Izvor: Jutarnji.hr