fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Evropa od 2035. godine ostaje bez novih dizelaša i benzinaca

Pisali smo često o tome i najavljivali, a sada je sigurno. Evropska Unija planira da predloži prelazak na vozila s nultom emisijom i pojača svoj cilj obnovljive energije u nastojanju da svoju privredu uskladi s ambicioznijim klimatskim ciljevima.

blank
Foto: eKapija

Evropska komisija, regulatorno telo bloka, planira da emisije novih automobila i kombija padnu za 65 posto od 2030. i za 100 posto od 2035. u poređenju s ovogodišnjim nivoima, prema dokumentu EU koji je video Bloomberg News.

Ovih 65 posto do 2030. znači da će do kraja decenije u salonima novih vozila preovladati hibridi i električni automobili, a 100 posto ne moramo da posebno objašnjavamo.

Kako piše Revija HAK, pooštreni standardi zagađenja će se dopuniti pravilima koja će obavezivati ​​nacionalne vlade na jačanje infrastrukture za punjenje električnih vozila.

Paket, koji će biti predstavljen 14. jula, takođe će sadržavati predlog za povećanje udela energije koju EU dobija iz obnovljivih izvora energije na 40 posto sa sadašnjih 32 posto do kraja ove decenije. Evropa želi da vodi globalnu borbu protiv klimatskih promena kako bi do 2050. postala prvi kontinent s nultim emisijama.

Izvršni direktor EU predložiće revidiranje pravila oporezivanja energije kako bi se obeshrabrila upotreba fosilnih goriva i nametnuo prvi svetski porez na određenu robu s visokim emisijama koja se unosi u regiju.

Izvor: Revijahak.hr