fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Evo šta prvo treba da uradite ako uletite automobilom u duboku baru

Najčešću grešku vozači naprave kada ne procene dubinu vode na putu.

blank
Foto: Dmitry Bruskov/Shutterstock

Mnogi od nas voziće ovih dana u vreme jakih padavina. Najčešću grešku vozači naprave kada ne procene dubinu vode na putu.

Ako se zaustave u vodi, ne bi trebalo po svaku cenu paliti automobil, jer će voda proći do usisne grane motora, piše RTS.

Nema razlike između benzina i dizela – svaki automobil će se u jednom trenutku pri nailasku na baru ugasiti, a onda nikako ne treba pokušavati pokretanje motora.

Milan Nešić, poslovođa auto-servisa, kaže da je potrebno što pre zaustaviti vozilo, jer postoji mogućnost da drugo vozilo iz suprotnog smera nanese novi talas i da uđe u filter za vazduh, i samim tim i u usis motora.

Ako slučajno, posle velikih padavina, vaš automobil ne može da upali, obavezno treba pozvati ovlašćeni servis, jer štete mogu biti velike.

„Postoji mogućnost da je voda ušla u alternator, u anlaser, pri tome može da napravi kratak spoj i da napravi ogromnu štetu“, upozorio je Nešić.

Pre puta obavezno prekontrolišite brisače i pumpu za prskanje stakla, i dodajte tečnosti za pranje, jer na auto-putu kamioni prave čitave vodene zavese, a ako nemate čime da obrišete staklo, postajete „slepi“ i nebezbedni za vožnju, naročito pri velikim brzinama.

Izvor: B92.net