fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Evo kako da očistite sedišta u autu

Mnogi vlasnici automobila imaju naviku da održavaju automobil urednim samospolja, jer je to ono što drugi ljudi vide. Međutim, čistoća unutrašnjosti automobila možda je i važnija od spoljne.

blank
Foto: zena.blic.rs

Posebno su tekstilni enterijeri skloni prašini, mrljama i nečistoćama, pa ih je potrebno redovno čistiti. Ako prljavština dugo stoji na tapacirungu, može trajno promeniti boju tkanine. Autosedišta je lako čistiti sve dok se pridržavate uputstva sa proizvoda koji koristite.

Prvi korak je usisavanje auta

Usisavanje unutrašnjosti automobila trebalo bi da postane redovna rutina. Važno je koristiti usisivač visoke snage sa velikim otvorom na četki kako bi mogao usisati i veće komade. Većina usisivača dolazi sa različitim nastavcima koji će pomoći da usisate sva područja automobila. Nemojte se bojati koristiti ih.

Sledeći korak je nanošenje sredstva za čišćenje

Vrlo je važno koristiti proizvode koji su isključivo namenjeni čišćenju autotekstila, jer sva druga sredstva potencijalno mogu napraviti više štete nego koristi i uništiti tkaninu. Obično sredstva za čišćenje sedišta dolaze u spreju. Ne bi bilo loše čistiti jedno po jedno sedište,  jer čišćenje istovremeno prevelike površine može rezultovati time da ostavite predugo sredstvo za čišćenje na nekom području i prouzrokujete neželjeno delovanje poput ostavljanja izbijeljenih fleka na tkanini. Dok pršćete sprej držite bocu dovoljno udaljenu od sedišta kako biste naneli tek lagani sloj.

Istrljajte nečistoće

Sledeći korak je da krpom za čišćenje ili sunđerom, u zavisnosti od preporuke proizvođača sredstva za čišćenje, dobro istrljate sedišta kako bi se uklonile mrlje i nečistoće. Nakon toga pređite čistom krpom još jedanput, kako bi se sedišta brže očistila.

Ponovo koristite usisivač i još jednom dobro usisajte tretirano sedište.

Poslednji korak je zaštita

Postoje impregnacijska sredstva koja mogu pomoći da se sedišta prljaju sporije. Takođe, navlake za autosedišta su jeftin način zaštite. Imajte na umu posebnosti vašeg automobila. Univerzalne navlake za sedišta možda su jeftinije, ali neće savršeno pristajati. Ipak, i one su dobro rešenje ukoliko sebi ne možete priuštiti originalne navlake prilagođene za vaš automobil. Vrlo ih jednostavno možete zameniti, a zaštitiće vaša sedišta.

Izvor: Nezavisne.com

Mislite da dobro poznajete automobile? Proveri to u našem kvizu- Izaberi omiljenu marku automobila i proveri koliko ih zaista dobro poznaješ. Klikni OVDE.