fbpx

Zanimljivosti o automobilima

ESP – elektronska kontrola stabilnosti (VIDEO)

ESP (Electronic Stability Program) je kompjuterizovani sistem aktivne bezbednosti koji u ogromnoj meri čuva glavu vozačima koji se „malo zanesu“ tokom vožnje. Ima veliku ulogu i na klizavom kolovozu.

blank
Foto: Auto-Bild.ro

Funkcija
Isti sistem je poznat i pod drugim imenima i skraćenicama: ESC (Electronic Stability Control), DSC (Dynamic Stability Control)… Zadatak sistema je da poveća stabilnst i upravljivost automobila otkrivanjem i sprečavanjem gubitka kontakta između točkova i podloge. Kada sistem detektuje da vozač gubi kontrolu nad upravljanjem, automatski koči da bi automobil išao tamo gde vozač želi. ESP ne koči na svim točkovima isto, nego se kočiona sila primenjuje na točkove nezavisno jedan od drugog.

Gubitak stabilnosti
ESP ima težak zadatak da se izbori sa dva velika problema: podupravljanjem (understeer) i preupravljanjem (oversteer). Podupravljanje je situacija u kojoj vozač okreće volan u stranu, ali automobil nastavlja da se kreće pravo, ili skreće nedovoljno. Može se posmatrati kao gubitak stabilnosti prednjeg kraja auta. Preupravljanje se javlja kada vozač naglo okrene volan, automobil skrene, ali zadnji kraj se previše zanese i gubi kontakt sa podlogom.

Princip rada
Osnovu ESP sistema čine 3 senzora: senzor brzine na svakom točku, senzor položaja volana i senzor rotacije vozila oko svoje vertikalne ose. Na osnovu signala ovih senzora, računar određuje način i intenzitet intervencije sistema.

Senzor na volanu javlja računaru kuda vozač pokušava da usmeri auto. Senzor rotacije vozila šalje signal pod kojim je uglom okrenut automobil u odnosu na svoju vertikalnu osu.

Ako vozač, pokušavajući da oštro skrene, ili izbegne prepreku, okrene volan npr. u levu stranu, a auto nastavi da ide pravo (podupravljanje), računar će na tren zakočiti zadnji levi točak. Auto se oko zakočenog točka rotira i okreće u željenom smeru, vraćajući vozaču kontrolu nad vozilom.

Nakon što je skrenuo, vozač želi da ispravi auto, ali „davanjem kontre“ može se desiti da se zadnji kraj auta zanese (preupravljanje). U tom slučaju ESP sistem će zakočiti prednji levi točak i održati pravac kretanja.

Elektronska kontrola stabilnosti je od 2012. obavezan deo opreme svih novih modela automobila koji se prodaju u EU. Stari modeli, bez ovakvih sistema, će kao novi automobili moći da se prodaju do kraja 2013. godine.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *