fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Dronovima na neposlušne vozače (VIDEO)

Otkako su se dronovi udomaćili na nebu iznad naših gradova, sve je više sektora i ljudskih jelatnosti u kojima se oni pokazuju korisnima. Eto, vozači u Poljskoj su među prvima koje nadziru i policijski dronovi.

blank
Foto: Screenshot Youtube

Na videozapisu poljske policije se vide vozači automobila i motocikala koji su snimljeni kako prelaze punu belu liniju sa svojim saobraćajnim sredstvima da bi pretekli sporija vozila, nesvesni da se njihovi prekršaji prate s neba, piše Revija HAK.

Policijske bespilotne letelice su dovoljno male i lete dovoljno visoko da vozačima fokusiranim na prolazak automobila ispred njih budu nevidljive. Takođe, fiksne saobraćajne kamere se nalaze na poznatim lokacijama, a na one mobilne će vas uglavnom upozoriti drugi vozači. Dronove niko ne vidi, a kad se upoznate s njihovim prisustvom, tada je prekasno. Tek kad policajac zakorači na putu, da bi ih zaustavio, vozač naslućuje da je uhvaćen, ali čak ni tada ne zna šta ga je snašlo.

Poljska nije jedina zemlja koja koristi tehnologiju dronova za hvatanje vozača. Policijske snage u Velikoj Britaniji su počele da koriste bespilotne letelice opremljene kamerama visoke rezolucije i termovizijskom opremom još 2019. godine, a policijske snage u australijskom Kvinslendu su ovog leta koristile svoje bespilotne letelice za borbu protiv kriminala, protiv ilegalnih uličnih trka kao i za snimanje mesta zločina za timove forenzike.

Izvor: Revijahak.hr