fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Desetine električnih automobila završilo na otpadu, a razlog je neočekivan (VIDEO)

Video prikazuje desetine električnih automobila odbačenih na otpadu. Ipak, za razumevanje ove priče potrebno je otići koju godinu unazad, piše Index.hr.

blank
Foto: Printscreen- YouTube/WTHR

2015. godine Indianapolis inicira pokretanje carsharing programa koji je predviđao deljenje flote električnih automobila. Privatni investitor pokreće projekat BlueIndy, koji je prema nekim izvorima bio vredan 50 miliona USD. Grad je učestvovao sa 6 miliona, a Indianapolis Power & Light Company sa 3,7 miliona dolara vrednim radovima postavljanja stanica za punjenje. Ukupno je u program ušlo 282 automobila, a njima je na raspolaganju bilo 90 stanica za punjenje. Plan je bio da u konačnoj fazi bude 500 automobila i 200 stanica za punjenje.

Zvuči odlično, ali ipak nije zaživelo. Naime, interes je izostao. Program je koristilo 3000 ljudi, a govorimo o gradskom području sa 875000 stanovnika. Zato ne čudi što je nakon nepunih pet godina program ugašen. BlueIndy je prošle godine prilikom najave okončanja projekta objavio da je za četiri godine nekih 11000 korisnika napravilo 180000 vožnji.

Jedna vožnja od 20 minuta je koštala 8 dolara kao i 40 centi za svaki dodatni minut. Nudila se i pretplata za 9,99 dolara na mesec, a tada su cene najma bile 50% manje.

Mnogi su se pitali šta je bilo sa simpatičnim električnim automobilima i stanicama za punjenje Deo automobila je pronađen na jednom odlagalištu otpada, a kako javlja WHTR ista sudbina verovatno očekuje celu flotu. U Blue Systemsu su delimično priznali neslavan kraj ovih automobila. „Neki automobili s oštećenjima su zaista završili na smeću, i to nakon što su prethodno izvađene baterije i ključne komponente“, izjavio je James Delgado ispred Blue Systemsa.

Ispravna vozila su navodno smeštena u skladište, a zatim će biti transportovana u Los Anđeles gde ovakav car-sharing program funkcioniše. Baterije iz odbačenih automobila će se iskoristiti na drugim projektima.    

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *