fbpx

Zanimljivosti o automobilima

DESET osnovnih pravila kako da snizimo račun

Građani naše zemlje već godinama imaju veliki problem sa prilično visokim cenama goriva u odnosu na životni standard, a situacija u ovom momentu neće postati bolja. Zato vam donosimo makar najvažnije savete za uštedu goriva u vožnji, kako bi donekle snizili račun.

blank
Foto: Shutterstock

Podsetimo da uprkos tome što su cene goriva u Srbiji rasle nekoliko puta tokom proteklog perioda, nije isključeno da nas zbog svetske krize očekuje još jedno pogoršanje stanja. Cena Eurosuper 95 benzina u Srbiji iznosi 1,4 evra po litru, Eurosuper 98 benzina 1,5 evra, dok dizel možete naći po ceni od 1,5 evra po litru.

Podsetimo da je Hrvatska od pre dva dana postala zemlja sa nasjkupljim gorivom u regionu, a ovo poskupljenje je Srbiju stavilo na drugo mesto.

Ako želite da uštedite gorivo, pročitajte 10 najosnovnijih pravila kako to možete i da postignete. Potrebno je da ih se dosledno pridržavate da bi vam račun bio manji.

1. Nežno s papučicom gasa

Prvo i osnovno pravilo štedljive vožnje je oprezno stiskanje papučice gasa, bez „potapanja“, već gas treba pritiskati nežno i proračunato u odnosu na situaciju u saobraćaju.

Ako vidite da kolona usporava podignite nogu sa gasa na vreme, a ne u poslednjem trenutku. Takođe, držite obrtaje u najpovoljnijem rasponu.

Kada postignete željenu brzinu, prebacite u viši stepen prenosa i održavajte brzinu, piše N1.

2. Ne vozite u “leru”

Pogrešno je dugo se “kotrljati” do semafora u praznom hodu. Automobil, zavisno od motorizacije, troši od 0,5 do jedne litre goriva na sat, dok pri kočenju motorom elektronika isključuje ubrizgavanje goriva u cilindre i tako praktično u tim trenucima smanjuje potrošnju na nulu.

Dakle, dovoljno je da podignete nogu sa gasa pri usporavanju, a kočnicu pritiskajte tek pred zaustavljanje. Osim što štedite gorivo, na ovaj način će vam potrajati i kočione pločice.

3. Ispraznite prtljažnik, skinite sve s krova

Nemojte se voziti s nepotrebnim teretom u automobilu.Ostavite kod kuće sve što vam ne treba: Pancerice na letovanju ili prazna gajba piva koja cele nedelje putuje s vama na posao i nazad nisu vam potrebni.

Svakih 100 kg opterećenja povećava potrošnju oko 5 posto.

4. Isključite motor dok stojite

Mnogi novi automobili danas dolaze sa start-stop sistemom koji isključuje motor dok automobil stoji, čime u gradskoj vožnji može znatno da se uštedi. Možete i sami da isključite motor kada znate da ćete malo duže stajati – recimo ako vam se upravo ugasio semafor “pred nosom”.

5. Usporite!

Ako vozite 120 po auto-putu umesto 140 km/h, možete smanjiti potrošnju i do 15%. Nemojte ni da preterujete s ovom metodom – odnosno ako mislite da vozite 90 km/h, bolje idite starim putem. Uštedećete mnogo više.

6. Uklonite nepotrebne nosače

Krovni koferi su odlično rešenje za višak prtljaga, ali bitno povećavaju potrošnju. Skinite ih kad vam više ne trebaju, i to ne samo kutije nego i nosače.

Samo nosači kvare koeficijent otpora vazduha za 25 posto, što rezultira 10% većom potrošnjom.

7. Vozite konstantnom brzinom

Kočenjem rasipate kinetičku energiju, a onda trošite gorivo da je ponovo “stvorite”. Sportska vožnja s puno naglih ubrzanja i kočenja može da poveća potrošnju i do 50%. Ako želite da uštedite, pokušavajte što je više moguće da vozite ravnomerno, konstantnom brzinom.

Ako imate tempomat, koristite ga na otvorenom putu (nemojte da ga koristite kada je kiša zbog akvaplaninga kada je potrebno da pustite gas ako naiđete na baru i omogućite prianjanje). Pokušajte da predvidite šta će se dogoditi ispred vas kako biste izbegli nagle promene brzine kretanja.

8. Štedljivo s klimom

Isključite klima-uređaj na nižim brzinama. Oko 90 km/h višak goriva koji troši klima izjednačava se s povećanom potrošnjom zbog otvorenih prozora, pa se na višim brzinama klima više “isplati”, a i vazduh koji ulazi može biti naporan.

Ovaj savet važi i za proleće i jesen – naravno da ne preporučamo vožnju užarenim asfaltom usred jula bez klime.

9. Podesite pritisak u gumama

Gume na automobilu uvek treba da budu propisno napumpane, i zbog potrošnje goriva, ali i zbog mnogih drugih razloga – od prianjanja na podlogu do ravnomernog trošenja.

Pritisak 0,5 bara manji od potrebnog znači 2% višu potrošnju.

10. Redovno održavajte automobil

Najmanje troši ispravan automobil. Staro ulje, napola začepljeni filter vazduha i slični rezultati nemara odražavaju se i na potrošnju goriva.

Izvor/ Autor: N1